4 tips voor je bezoek aan Elba

4 tips voor je bezoek aan Elba

Turquoise wateren, spectaculaire granieten bergen en een uitstekende culinaire traditie hebben het eiland Elba de laatste jaren op de kaart gezet van vele toeristen.

Dit veelzijdige eiland bruist in de zomer van het leven, terwijl het er in juni en september aangenaam rustig is. Het herbergt stranden met fijn zand of kiezels, kleine dorpjes, een rijke zeebodem en bergen die je te voet of met de mountainbike kunt verkennen.

Overweeg jij een vakantie op Elba en ben je benieuwd naar wat je er nog meer kunt doen en beleven? Dat gaan wij je nu vertellen.

1. Beklim Mount Capanne

De top van Mount Capanne is het hoogste punt van Elba en biedt een spectaculair panoramisch uitzicht, 1000 meter boven de Tyrreense Zee. De berg ligt in het westelijke deel van het eiland en kan te voet of met de kabelbaan worden bereikt.

Wandelaars die van het uitzicht willen genieten, hoeven alleen maar het pad te volgen dat begint bij Marciana en eindigt op de bergtop.

De tocht is niet al te veeleisend: er is een gemakkelijke start in de schaduw van een kastanjebos en een steile finish tussen granietrotsen. De 8 kilometer bergopwaartse route kan in ongeveer 4 tot 5 uur worden voltooid.

2. Maak een dagtocht naar Capraia of de Pianosa archipel

Een dagexcursie, idealiter georganiseerd met een lokale touroperator, is de beste manier om deze hoek van de Tyrreense Zee te verkennen. De Toscaanse archipel bestaat uit zeven grote eilanden. Voor een dagje uit zijn Capraia en Pianosa de meest populaire en gemakkelijkst bereikbare.

Het eiland Pianosa ligt op ongeveer een uur varen van Elba, met vertrek vanuit Marina di Campo en Rio Marina. Om het Pianosa-ecosysteem te beschermen, is de laatste mijl van navigatie verboden voor privéboten; het is daarom ideaal om deel te nemen aan een van de vele tours.

Tijdens de rondleiding door Pianosa ontdekt je de beroemde strafkolonie en de ongerepte stranden, waar je kunt snorkelen en duiken. Rondleidingen duren meestal van 10.00 tot 17.00 uur en slechts een handjevol bezoekers kan op het eiland slapen.

Lees ook: Dit zijn de 7 mooiste stranden van Italië!

3. Breng een nacht door in Marciana

Breng een nacht door in Marciana

Marciana is het oudste dorp op het eiland en ligt op de helling van de Mount Capanne. Het dorp is erg populair bij de lokale bevolking en toeristen vanwege de natuur, het uitzicht en de koele temperatuur (zelfs in de zomer).

Marciana heeft een ontspannen sfeer, heel anders dan het lawaaierige kusttoerisme. Je kunt er uren dwalen door de smalle straatjes en schilderachtige pleinen, en een kijkje nemen in de traditionele restaurants, bars en winkels.

Marciana is daarnaast de perfecte plek om traditionele gerechten te eten, een aperitief te drinken en het fort van Pisa te verkennen.

Een vakantiehuis huren op Elba, Marciana? Wees er snel bij. Het dorp is maar klein en de accommodaties liggen er niet voor het oprapen!

4. Huur een SUP op het strand van Fetovaia

Fetovaia, in het zuidwestelijke deel van Elba, wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van Italië. En je hoeft er alleen maar een glim van op te vangen om te begrijpen waarom.

Het strand, met fijn wit zand, is iets meer dan 200 meter lang en biedt een gedeelte met ligstoelen en parasols. Er is echter ook een leeg gedeelte beschikbaar. Daarnaast kun je er genieten van bars en restaurants, samen met diverse accommodatiefaciliteiten.

Omdat de baai aan de ene kant wordt beschermd door een smal rotsachtig voorgebergte en aan de andere kant door een berg, is het strand van Fetovaia perfect voor het huren van een SUP (stand-up paddleboard), om de lange strook kust die de baai omarmt te verkennen.


Dit was slechts een kleine selectie uit alle dingen die er te beleven zijn op Elba. Ontdek dit prachtige eiland zelf tijdens een welverdiende vakantie en go with the flow! Meer bezienswaardigheden op Elba kun je hier vinden.

Zeen Social Icons