backpacken-filipijnen-travesol

Backpacken in de Filipijnen: 9 handige tips!


Denk je eens in, witte stranden zover het oog reikt, helder, bijna azuurblauw water, vriendelijke mensen, de Filipijnen lijken in alle opzichten op een paradijs. Het goede nieuws: dat is het ook! Naast het aangename klimaat in de Filipijnen is het ook minder bereisd en een stuk authentieker dan de traditionele Aziatische landen als Thailand en Indonesië. Dat gegeven maakt het backpacken in de Filipijnen aan de ene kant bijzonder avontuurlijk, aan de andere kant betekent het ook dat een goede voorbereid onontbeerlijk is.

Backpacken Filipijnen

Een van de zaken waar je zeker mee geconfronteerd zal worden tijdens het backpacken in de Filipijnen is de manier waarop het openbaar vervoer is georganiseerd. Logisch, het land is een verzameling van maar liefst 7107 eilanden. Dat ga je dus nooit per bus bereiken, reken dus op gezellige vaartochtjes per boor en waar nodig zul je het vliegtuig moeten nemen om jezelf van A naar B te verplaatsen.

backpacken-in-de-filipijnen-travesol

Lees ook: 10 redenen om te gaan backpacken in 2019!

Wat neem je mee voor het backpacken in de Filipijnen?

Behalve een standaard uitrusting is het verstandig om aandacht te geven aan de activiteiten die je tijdens het backpacken in de Filipijnen wilt ondernemen. Houdt daarbij vooral rekening met het klimaat in de Filipijnen. De volgende zaken zou je zeker moeten overwegen:

  • Een snorkel is onontbeerlijk. Schaf deze dus voor vertrek aan.
  • Vergeet ook de Lonely Planet niet, het is zonder twijfel de meeste betrouwbare reisgids die je kunt kopen.
  • Voorkomen is beter dan genezen en dus zou Deet tot je standaard uitrusting moeten behoren.

Via onderstaande 9 tips ben je optimaal voorbereid op de reis van je leven en weet je echt alles over het klimaat in de Filipijnen en de beste reistijd.

1. Maak gebruik van binnenlandse vluchten

De oppervlakte van de Filipijnen en de vele eilanden maken het noodzakelijk om veelvuldig gebruik te maken van de bus en de boot. Op zich geen probleem, ware het niet dat het net even iets anders is dan hier in Europa. Verwacht dus geen snelle interliners, maar een iets minder snelle manier van openbaar transport. Dat heeft uiteraard zijn charme, bovendien heb je in de Filipijnen tal van low-budget airlines. Je vliegt dus werkelijk voor weinig geld van de ene bestemming naar de andere.

2. Ga snorkelen met walvishaaien

Backpacken in de Filipijnen staat garant voor het opdoen van veel bijzondere ervaringen. Snorkelen met walvishaaien bijvoorbeeld. Filipinos noemen dat butanding en het is iets wat je absoluut gedaan moet hebben. De beste reistijd naar de Filipijnen is in dat geal de periode van februari to april. Bezoek dan zeker het slaperige stadje Donsol of Oslob nabij Cebu. Je hebt dan de beste mogelijkheden om te snorkelen tussen de walvishaaien.

3. Niet elke karaokebar is wat je denkt

Denk je aan backpacken in de Filipijnen, dan zul je ongetwijfeld in je zoektocht diverse vermeldingen van karaokebars zijn tegen gekomen. Net als een massagesalon in Thailand is ook in de Filipijnen niet elke karaokebar wat je denkt dat het is. Inderdaad, veel van dergelijke bars fungeren als goedkoop bordeel. Tenzij je dat een avontuurlijke invulling van je verblijf in dit prachtige land vindt, laat je dit het beste aan je voorbij gaan. Loop je dus een karaokebar binnen en zit het vol met schaars geklede jonge dames, denk dan niet dat het een vrijgezellenfeest betreft. Doorlopen is dus het beste advies.

filipijnen-corona-travesol

Lees ook: 8 partybestemmingen waar je vroeger als tiener heen ging!

4. Ontdek je eigen prive eiland

Met 7107 eilanden is het een koud kunstje om een onbewoond eiland te vinden. Je kunt in de Filipijnen dus zomaar je eigen privé eiland tegenkomen. Daar hoef je dus niet onmetelijk rijk voor te zijn. Gewoon lekker eiland hoppen en spontaan overnachten op een onbewoond eiland. Andere kleine eilanden zijn niet onbewoond, maar je eiland moeten delen met hooguit 50 medereizigers is zeker geen straf.

filipijnen-onbewoonde-eilanden-travesol

Lees ook: Dit zijn de 6 mooiste tropische eilanden ter wereld!

5. Budgetteer extra om te gaan duiken

Heb je voor je backpack avontuur in de Filipijnen de beste reistijd gevonden, vergeet dan niet om een klein budget te reserveren om te gaan duiken. De Filipijnen zijn een zeer geliefde bestemming onder duikers en dat is dus een van de dingen die echt op je to-do lijst moet staan.

6. Er wordt Engels gesproken

De kans dat je het Tagalog machtig bent is vrijwel nihil, maar gelukkig spreekt het grootste deel van de bevolking Engels. Makkelijk als je iets wilt bestellen in een café of restaurant. Minder handig is het als je kritiek zou willen uiten op de lokale bevolking en je doet dat in het Engels.

7. Volg het nieuws voor tyfonen en overstromingen

Mocht je al een doorgewinterde backpacker zijn dan weet je hoe belangrijk het is om het lokale nieuws te volgen. Tijdens het backpacken in de Filipijnen is dat absoluut een must. Het land wordt met enige regelmaat getroffen door tropische stormen die veel schade kunnen aanrichten. Wil je dat voorkomen dan is het verstandig om je reisdata hierop af te stemmen. Voor de Filipijnen is de beste reistijd de periode tussen oktober en mei. Dat is overigens geen garantie voor het ontwijken van een verdwaalde tyfoon, maar het verkleint wel de kans dat je getuige wordt van een onverwachte natuurramp.

filipijnen-duiken-travesol

Lees ook: 5x Thailand: de allermooiste plekjes!

8. Streetfood met een twist

Aziatisch eten is over het algemeen lekker, behalve in…de Filipijnen. Niks ten nadele van het land, maar tenzij je echt open minded bent kun je wellicht er goed aan doen om streetfood even te laten voor wat het is. Een ‘totang talong’ is dan nog wel acceptabel, maar een balut is wellicht een ware beproeving. Het is een lokale delicatesse, maar is in feite een gekookt ei met aan de binnenkant een bijna volledig ontwikkeld embryo. Eet smakelijk!

9. De Filipijnen zijn duurder dan andere landen in Zuid-Oost Azië

Ben je op zoek naar een low-budget optie, dan is een backpack avontuur in de Filipijnen wellicht niet zo’n verstandige keuze. Het land is niet bijzonder goedkoop. Landen als Thailand, Laos en India zijn een stuk vriendelijker voor je bankrekening. Dit komt vooral door de accommodatie. Reken op prijzen die zo’n 30 procent hoger liggen dan de overige Aziatische landen.

Dit waren onze tips voor het backpacken in de Filipijnen. Meer backpacktips? Neem dan een kijkje bij onze categorie backpacken!

Zeen Social Icons