backpacken sri lanka

Backpacken Sri Lanka: 6 handige tips & tricks!

De kans is groot dat je Sri Lanka kent van de prachtige verhalen van degenen die er al eens zijn geweest. De eilandengroep in de Indische Oceaan nabij India, is niet alleen een fascinerend land vanwege de geschiedenis, maar heeft ook een bijzonder interessante cultuur en dito bewoners. Voor backpackers is het de ideale bestemming. Het is er relatief goedkoop, het vervoer is goed geregeld en is relatief klein waardoor het makkelijk bereisbaar is. Waar moet je opletten tijdens het backpacken door Sri Lanka?

Backpacken Sri Lanka

Van alle Aziatische landen heeft Sri Lanka zonder meer de meest behulpzame inwoners. Tel het geweldige eten, de veelzijdige cultuur en het grote aantal activiteiten bij elkaar op en je weet exact waarom Sri Lanka eigenlijk jouw volgende backpackbestemming moet zijn. Sri Lanka is net even een iets andere bestemming dan de overige Aziatische landen en dat geeft je backpack avontuur een extra dimensie.

backpacken-natuur-travesol

Lees ook: 10 redenen om een backpackreis in 2019 te maken!

1| Het klimaat in Sri Lanka

Net als in veel Aziatische landen is er sprake van een aangenaam klimaat, reken op temperaturen van gemiddeld 30 graden, het gehele jaar door. Afhankelijk van de regio waar je naar toe wilt gaan is het wel raadzaam om je op de hoogte te stellen van de kans op neerslag, dit kan per regio aanzienlijk verschillen:

Beste reistijd noordwesten van Sri Lanka

  • April t/m juli warmer dan in andere maanden
  • Oktober t/m december: flink wat regen en benauwd weer 
  • Regen is beperkt, maar vaak een flinke bui in de middag

Beste reistijd zuidwesten van Sri Lanka

  • Januari & februari: weinig regen
  • April t/m Juni en september t/m november: veel regen
  • Regen is beperkt, maar vaak een flinke bui in de middag

2| Eten en drinken

Ga je backpacken dan is naast je accommodatie ook het eten het drinken niet geheel onbelangrijk. De echte liefhebber treft het, de Sri Lankanen houden van lekker eten. Het nationale gerecht van Sri Lanka is Rice & Curry, iets wat veel lijkt op de Indonesische rijsttafel of Indiase thali. Een bak rijst, vier of meer bakjes gevuld met verschillende curries, chutneys, salades en/of sambol (geen sambal): een verfrissend koud gerecht van vers geraspte kokos, gedroogde rode peper en limoensap). Het wordt vooral rond lunchtijd gegeten. Mocht je het betellen en krijg je het geserveerd op een bananenblad, dan is dat een teken van authenticiteit. Een zeer unieke ervaring dus.

beste-reistijd-sri-lanka-travesol

Lees ook: Vietnam, is dit hét paradijs voor backpackers?!

3| Hotel = restaurant

Ben je op zoek naar een betaalbaar hotel, dan kun je in de verleiding komen om de eerste de beste zaak binnen te lopen met de aanduiding ‘hotel’. Schijn bedriegt echter, niet elk ‘hotel’ is ook daadwerkelijk een hotel. Vaak wordt de term ook door restaurants gebruikt. Lekker eten lukt dan wel, maar om te slapen moet je toch echt even verder kijken. Overigens zie je dit vaak in grotere steden als Colombo en Kandy.

4| Alcohol in Sri Lanka

Ook al is alcohol niet strikt verboden in Sri Lanka, een verkoper dient wel over de juiste vergunning te beschikken om het te mogen verkopen. Dat is dan ook de reden dat je veel restaurants zult aantreffen aar geen alcoholische dranken worden verkocht. Even gezellig natafelen met een wijntje kan dus een teleurstellende ervaring zijn. Wil je wel een biertje of een glas wijn drinken, begeef je dan naar de typische toeristische locaties, de inwoners van Sri Lanka drinken zelf zelden tot geen alcohol. Vraag overigens gerust om een glas bier in een restaurant, veel zaken verkopen het wel illegaal. Je zult in dat geval hooguit worden gevraagd om de drank onder de tafel te houden en niet op tafel te zetten.

reizen-door-sri-lanka-travesol

Lees ook: Backpacken in de Filipijnen: 9 handige tips!

5| Accommodaties in Sri Lanka

Als je gaat backpacken is de klein dat je zult kiezen voor een luxe verblijf in een vijf sterren hotel. Dat hoeft ook niet, er zijn voldoende guesthouses en resorts beschikbaar die zeer betaalbaar zijn. Ze zijn erg functioneel ingericht en hebben alles wat je echt nodig hebt tijdens je verblijf. Sfeervol is het vaak niet, maar daar gaat het ook niet om, een dak boven je hoofd is al heel veel luxe voor sommigen. De vrij basic inrichting betekent overigens niet dat de service beperkt is, vaak is het dat juist niet.

klimaat-sri-lanka-travesol

Lees ook: Couchsurfing op reis: wat zijn de do’s & don’ts?

6| Geldzaken

In de grote steden vind je ze wel, de geldautomaten. Gezien het feit dat de kans groot is dat je tijdens je backpack avontuur niet op een plek zult blijven is het raadzaam om contant geld mee te nemen. Niet teveel, maar wel voldoende.

Kortom, backpacken in Sri Lanka is een echte aanrader! Houd wel rekening met bovenstaande dingen. De cultuur in Sri Lanka is anders dan in Nederland, je zult dus in andere situaties belanden!

Zeen Social Icons