verborgen-wijngaard-parijs-eifeltoren-travesol

Citytrip Parijs: de verborgen wijngaard in Parijs (TIP!)

Parijs is uiteraard een van de meest indrukwekkende wereldsteden. Het Louvre, Arc de Triomph,  Sacré-Coeur, Notre Dame, noem het maar op. Geen dag is hetzelfde en op elk moment kun je weer een nieuwe ontdekking doen. Het laatste wat je waarschijnlijk verwacht is de ontdekking van een echte wijngaard in Parijs. Als wijnliefhebber kun je dus ook in deze metropool je hart ophalen: de stad telt maar liefst 10 echte wijngaarden.

Butte Bergeyre

Het is alsof je vanuit de stad rechtstreeks de Bordeaux of Bourgogne binnen wandelt, maar het geluid van de stadsbus doet je snel ontwaken uit deze illusie: dit is toch echt Parijs. Butte Bergeyre, een kleine wijk naast het prachtige Buttes-Chaumont-park in het 19e arrondissement is een van de meeste onbekende plekjes van Parijs. Als toerist heb je hier in feite niks te zoeken. Geen indrukwekkende gebouwen die herinneren aan een rijk verleden of straten gevuld met exclusieve winkels. Deze afgelegen wijk met welgeteld  vijf geplaveide straten, is een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Je moet goed zoeken: het is alleen toegankelijk via een zigzaggende straat en drie trappen in de buurt van de Rue Manin. 

verborgen-wijngaard-parijs-travesol

Klein maar fijn

De hele wijngaard lijkt in niets op hetgeen je wellicht kent van de beroemde wijnregio’s die Frankrijk rijk is.  Geen heuvels en hellingen die met wijnranken bedekt zijn, maar slechts een schamele 500 vierkante meter. “We hebben maar net genoeg druiven om ongeveer 100 flessen wijn per jaar te produceren,” zegt Irène Henriques, de manager van de wijngaard. Clos du Buttes Bergeyre is een van de 10 wijngaarden in de Franse hoofdstad. Deze kleine, stedelijke percelen die eigendom zijn van de stad Parijs, liggen in de schaduw van Montmartre, aan het oog onttrokken door de oevers van de Seine. Hoewel Parijs al in het begin van de 17e eeuw een belangrijke stad was voor de wijnproductie, zijn deze wijnstokken niet bijzonder oud. Deze kleine, afgelegen wijngaarden zijn de afgelopen decennia opnieuw in de stad geïntroduceerd als een eerbetoon aan het verleden van Parijs en als een manier om de inwoners van Parijs kennis te laten maken met de kunst van het wijn maken.

Elke zaterdag geopend

“De wijngaard bijhouden is veel werk”, geeft de manager toe. Het is noodzakelijk om te snoeien, controleren, strippen maar ook om de wijnranken te behandelen tussen april en half augustus. Natuurlijke producten, zwavel en koper worden in kleine doses gebruikt. Het zijn voornamelijk de Pinot Noir en Chardonnay druif die hier worden gebruikt. Dat geeft een lekkere wijn, maar helaas niet voor de verkoop. Alles komt ten goede aan de wijk. Wil je dus weten hoe de wijngaard erbij ligt, dan zul je zelf naar Parijs moeten afreizen. Dat is zonder meer de moeite waard. De wijngaard is elke zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur geopend voor het publiek.

Zeen Social Icons