de-azoren-travesol

De Azoren: prachtige eilandengroep in de Atlantische Oceaan

Als je bij het horen van het woord vakantie al denkt aan prachtig blauwe stranden, een bijzonder relaxte sfeer en een indrukwekkende natuur, dan is de kans groot dat een vakantie de Azoren dit jaar op je verlanglijstje staat. De negen (bewoonde) eilanden die samen de Azoren vormen zijn een uniek stukje Europa. De eilandengroep ligt op 1370 km van het Iberisch Schiereiland en op circa 2341 km van het Amerikaanse vasteland. In feite ligt het dichterbij, namelijk op 1934 km als je het eiland Newfoundland, behorend tot het Amerikaanse continent, meerekent.

Elk eiland van de Azoren is uniek

Als vakantiebestemming zijn de Azoren ideaal. Je vindt je hier werkelijk alles, van oude (slapende) stratovulkanen tot tal van historische zaken. De archipel heeft behalve de negen bewoonde eilanden, ook een achttal onbewoonde eilanden. Met een dergelijke verscheidenheid is elke vakantie op een van de eilanden een nieuw avontuur. De negen eilanden zijn goed te bezoeken via een ferry. Ben je in de luxe positie om drie weken vakantie te vieren op de Azoren dan is het zelfs mogelijk om bijna alle eilanden te bezoeken. Zo krijgt je vakantie een hele bijzondere dimensie. Elk eiland is immers uniek en je krijgt geen seconde tijd om je te vervelen.

de-azoren-eilanden-travesol

Lees ook: Madeira, een prachtig eiland om aan de winter te ontsnappen!

Eilandhoppen op de Azoren

Kort samengevat betekent een vakantie op de Azoren eilandhoppen. Als dat jouw idee van vakantie vieren dan is het eiland Terceira een ideaal uitgangspunt. Vanaf dat eiland is São Jorge goed bereikbaar per vliegtuig.  Per ferry kun je dan Faial en Pico bezoeken. De eilanden zijn relatief klein en zijn uitstekend geschikt om met een huurauto te ontdekken. Heb je weinig zin om zelf te rijden en kun je het jezelf veroorloven, maak dan gebruik van de lokale taxidiensten. De 5 leukste eilanden lichten we graag uit:

1. Terceira

Terceira is een van de meest bijzondere eilanden van de Azoren. Talloze mooie plekjes om even uit te rusten, bovendien kun je de vulkaan bezoeken én er in wandelen. Zeer uniek dus. Via een gangpad in een grot daal je 90 meter diep af en kom je uiteindelijk terecht op de bodem van de grot die zo’n duizend jaar geleden is ontstaan als gevolg van vulkanische activiteit. Een andere hotspot is Furnas do Enxofre. Op verschillende plekken zie je dampende rookwolken uit de grond komen. Om te hiken is Terceira ook ideaal, met name de binnenlanden bieden volop gelegenheid.

2. Pico

Het hoogste punt van Portugal bevindt zich niet op het vaste land, maar op het eiland Pico. Net als op Terceira bezit ook dit kleine eilandje een vulkaan. Met een hoogte van 2351 meter is dit het hoogste punt van Portugal. Het eiland heeft ruimhartig geprofiteerd van de vulkaanuitbarstingen in het verleden, iets wat zichtbaar is aan de bijzonder vruchtbare grond op het eiland. Je treft op Pico dan ook veel wijngaarden aan en dankzij de vulkaan is het een eiland waar je prachtige wandelingen kunt maken. Voor hikers is het een leuke uitdaging om de Monte Pico te beklimmen en te genieten van het uitzicht als de top is bereikt.

3. Faial

Vanaf Pico is Faial  de volgende bestemming. Het eiland is lekker makkelijk bereikbaar met de ferry. De overtocht duurt hooguit een klein half uurtje, voor je het weet ben je dus al gearriveerd. De aankomst is in het pittoreske havenstadje Horta. Dit is de haven waar men vroeger vertrok voor de oversteek naar de Carribean en de Verenigde Staten. De verschillende muurschilderingen zijn nog de stille getuigen van een bijzondere tijd. Naast de muurschilderingen in de haven biedt Faial nog veel meer moois. Zo kun je eigenlijk niet zonder een tocht naar de berg Cabeço Gordo Caldera. Het is een slapende stratovulkaan van waar je een prachtig uitzicht hebt over het eiland. Mag het wat minder spectaculair zijn, bezoek dan Capelinhos.

de-azoren-weer-travesol

Lees ook: Portugal: dit zijn de 5 mooiste plekjes!

4. Sao Jorge

Sao Jorge is een waar paradijs voor hikers. Met een lengte van 50 kilometer en een breedte van nog geen 10 meter is het duidelijk dat de natuur hier de baas is. De menselijke invloeden zijn minimaal en dat zie je aan de uitgebreide natuur op het eiland. Ben je een natuurliefhebber pur sang, dan zal het zicht op de kliffen van de kustlijn je nog lang bij blijven.

5. Santa Flores

Het is een van de minder bekende eilanden van de gehele archipel die de Azoren vormen. Het is het eiland met 100 tinten groen. Ben je van plan hier naar toe te gaan, bereid je dan goed voor op een verblijf in een waar paradijs. Je vindt hier talloze watervallen en een ruime gelegenheid om van de natuur te genieten. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan een van de lokale restaurants en laat je verrassen door de keuken van het eiland. Santa Flores is het beste bereiken per vliegtuig vanaf Sao Miguel.

Ben jij weleens op de Azoren geweest? Zo ja, wat vond jij het mooiste plekje? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Zeen Social Icons