kilimanjaro-bezoeken-travesol

De Kilimanjaro bezoeken: dit zijn de do’s & don’ts!

Het is iets wat je minimaal een keer in je leven gedaan moet hebben. Het beklimmen (of in ieder geval bezoeken) van de hoogste berg van Afrika. Dit is de enige plek in Afrika waar je mogelijk sneeuw tegenkomt, namelijk op het allerhoogste punt. Los van dat het de hoogste berg van Afrika is, is de Kilimanjaro bijzonder om verschillende andere redenen. Zo zijn er honderden verschillende zoogdieren te zien, waarvan enkele tientallen zelfs met het uitsterven bedreigd zijn. Ook leven er een aantal diersoorten, die alleen te vinden zijn op en om de Kilimanjaro en nergens anders op de wereld. Daarnaast vliegen er jaarlijks zo’n 700 vogelsoorten door het gebied. Kortom, het is absoluut de moeite waard om de Kilimanjaro eens te bezoeken en het liefst natuurlijk te beklimmen. Maar wat zijn de do’s en don’ts als het daarom gaat?

Kilimanjaro bezoeken doe je onder begeleiding van een gids

Allereerst is het handig om je te realiseren dat je niet in je eentje de Kilimanjaro op kunt klimmen. Ieder jaar reizen tienduizenden mensen met hetzelfde idee als jij af naar Noordoost Tanzania om de berg te beklimmen. De drukte verschilt wel per route. Er zijn namelijk zes verschillende routes, die verschillen qua lengte en moeilijkheid. Ben je in shape en wil je rustig je weg naar boven vinden, dan is het wellicht een aanrader om niet drukste route niet te volgen (de Marangu route).

kilimanjaro-van-ver-travesol

Lees ook: Dit zijn de 5 mooiste plekjes van Tanzania!

Goede voorbereiding is essentieel

Relatief gezien is het beklimmen van de Kilimanjaro niet zwaar. Dat wil zeggen: het is wel zwaar, maar, vergeleken met andere bergen, valt het mee. Toch haalt bijna de helft van de mensen, die beginnen aan de klim, de top niet. Je moet namelijk goed voorbereid zijn, voordat je begint aan de beklimming. Wees voorbereid op extreme kou, enorme hoogtes en steile beklimmingen. Bovendien kun je last krijgen van hoogteziekte. Dit kun je krijgen als je te snel naar een hoogte van boven de 2500 meter bent geklommen. Aangezien de Kilimanjaro ruim twee keer zo hoog is, loop je dus risico op hoogteziekte. Onder andere hoofdpijn en misselijkheid zijn hier symptomen van. 

kilimanjaro-beklimmen-trainen-travesol

Lees ook: Gambia: daarom is dit land de ideale vakantiebestemming!

Trainen, trainen en nog eens trainen…

Het is dus belangrijk om goed voorbereid te zijn op de beklimming. Begin daarom maanden van tevoren met conditietraining. Zeker als je op een flinke hoogte aan het klimmen bent, is de lucht heel ijl. Hierdoor ben je snel buiten adem en krijg je weinig zuurstof binnen. Mensen met een slechte conditie halen de top niet. Verder is het belangrijk om de juiste spullen mee te nemen mee omhoog. Dat betekent dus niet te veel, maar wel genoeg. Houd rekening met de kou, maar ook met het feit dat je moet slapen. Warme kleding een slaapzak zijn dus wel handig. Ook een regenhoes voor je rugzak is geen overbodige luxe. 

Zeen Social Icons