loire-frankrijk-travesol-1

De Loire in Frankrijk: het alternatief voor Californië!

Prachtige kastelen, bijzonder goed eten en naast een indrukwekkende geschiedenis, ook voldoende natuurschoon. Frankrijk is al jaren een topbestemming als het gaat om een vakantie dichtbij huis. In een kleine drie-en-een-half uur rijden vanuit Utrecht, zit je al in Frankrijk. Kortom het is goed bereikbaar. Wil je iets verder weggaan dan is het die langere reisduur zeker waard. Denk bijvoorbeeld aan de Loire-streek. 

De Loire: meer dan alleen een wijnstreek

Van oudsher worden er in de Loire-streek prachtige wijnen geproduceerd. Voor de wijnliefhebber is het daarmee een prachtig alternatief voor het Amerikaanse Californië. Naast de talloze wijngaarden, is er veel meer wat een bezoek aan deze typisch Franse regio de moeite waard maakt. Die hoef je niet allemaal zelf op te zoeken, het zware werk hebben wij al voor je gedaan. Met gepaste trots laten we je kennis maken met vijf unieke plekjes in de Loire-streek.

loire-bezoeken-travesol-2

Lees ook: Citytrip Parijs: de verborgen wijngaard in Parijs (TIP!)

Chateau de l’Islette Azay-le-Rideau

Chateau de l’Islette ligt iets stroomopwaarts nabij het bekende Chateau Azay le Rideau. Het chateaux annex hotel heeft alles in zich om van elke vakantie een feestte maken. Een prachtig onderhouden tuin biedt alle mogelijkheden om even alles om je heen te vergeten en als je de omgeving wilt ontdekken zijn de eigenaren van het chateaux niet te beroerd om je vol trots de weg te wijzen naar de meest interessante plekjes in de regio.

Het kasteel, waarvan het oudste deel dateert uit de 15e eeuw, is pas sinds 2010 open voor het publiek. Een bezoek omvat een rondleiding door het kasteel (ongeveer 45 minuten), maar je kunt er ook heerlijk overnachten en je heel even het gevoel geven dat je leeft als koning in Frankrijk.

Manoir de Clairefontaine Bauge

Manoir de Clairefontaine Bauge is een van de vele grote herenhuizen die je op je reis door Frankrijk zult aantreffen. Toch is dit niet zomaar het zoveelse Manoir. Hier leeft de geschiedenis en dat is vooral te danken aan de gastvrije eigenaren die op enthousiaste wijze alles vertelt wat je wilt weten over zijn manoir. Zonder problemen hang je tijdens de rondleiding aan je lippen en hij verstaat de kunst om elke seconde interessant te maken.

Het landhuis is met name interessant vanwege de inrichting, de charme van het meubilair en de schilderijen. Het park bij het landhuis is goed onderhouden en biedt volop ruimte voor aangename wandelingen. Onze tip: bezoek dit manoir bij voorkeur aan het einde van de dag zodat de kans op een privé rondleiding behoorlijk groot is. Je zult dan tal van anekdotes horen die je anders wellicht moet missen.

Cathédrale Saint-Gatien Tours

Je kunt er bijna niet omheen tijdens je vakantie in Frankrijk en veelal is het een bijna verplicht nummer: het bezoeken van een kathedraal. Voor de een is het een moment van bezinning, een ander zal zijn ogen uitkijken vanwege de imposante architectuur. De kathedraal van Saint-Gatien in Tours is geen uitzondering, ware het dat deze extreem oud is. De eerste versie van de kathedraal, gewijd aan Saint Maurice, werd gebouwd door Lidoire, bisschop van Tours van 337 tot 371. Zoals vaak trof het noodlot ook deze kathedraal en in 561 werd het gebedshuis getroffen door een alles verwoestende brand. De kathedraal werd gerestaureerd door Gregory van Tours en opnieuw ingewijd in 590. De talloze verbouwingen en uitbreiding hebben de kathedraal het huidige uiterlijk gegeven en maken het tot een van de meest interessante gebedshuizen in de Loire-streek.

Saumur

Natuurlijk kun je er niet omheen: Saumur is het wijngebied van de Loire. Bekend zijn zowel de rode, rosé, droge en zoete witte wijnen uit het centrum van Anjou in het Loiregebied. De beste rode wijnen dragen de AOC Saumur-Champigny. Deze wijn wordt beschouwd als de beste van alle rode Loirewijnen. Zijn grote kracht schuilt in de combinatie van een zekere stevigheid met een zeldzaam uitbundige fruitigheid. Een goede reden om Saumur te bezoeken als je naast een ontspannende vakantie, er ook een leerzame vakantie van wilt maken: veel wijngaarden kun je namelijk gewoon bezoeken. Pierre & Bertrand Couly bijvoorbeeld.

De wijngaard van Pierre & Bertrand Couly bevindt zich in Chinon, in Anjou-Saumur. De kelder van dit wijnhuis is op indrukwekkende wijze geïntegreerd in de heuvel en is bedekt met een dak van wijnstokken. Cabernet Franc gedijt hier goed als de primaire duivensoort en de kalksteenbodem van de wijngaarden zorgt voor een perfecte voedingsbodem voor het produceren van een fruitige rode wijn met zijdeachtige tannines. De grote proefruimte van de wijnmaker biedt voldoende gelegenheid voor een gastvrije en comfortabele wijnproeverij. Je kunt zelfs een rondleiding krijgen door Bertrand Couly zelf.

Zeen Social Icons