witte dorpjes spanje

Bezoek de mooiste witte dorpjes in Spanje!

Spanje is een veelzijdig land dat enorm veel te bieden heeft. In het zuidelijke Andalusië kun je bijvoorbeeld bijna het gehele jaar door genieten van een heerlijke zonvakantie. Dit is niet het enige waar Andalusië om bekend staat. De zogenaamde Pueblos Blancos (witte dorpjes) zijn kenmerkend voor deze omgeving. Deze witte dropjes vind je voornamelijk terug in de provincies Malaga en Cadiz. De vele witte dorpjes zijn ontstaan rond de dertiende eeuw. Destijds heersten de Moren over grote delen van Spanje en toen de Spanjaarden hun eigen land terug heroverden, vluchtten vele Moorse boeren naar Malaga en Cadiz. In de bergen zijn ze begonnen met het bouwen van vele witte huizen met dikke muren en smalle raampjes. Zo zijn de vele witte dorpjes in Andalusië dus ontstaan. De bewoners die er nu in wonen koesteren de huizen en ieder voorjaar worden ze dan ook opnieuw in de witte lak gezet.

Autorondreis langs de witte dorpjes in Andalusië

De zogenaamde Pueblos Blancos zijn vandaag de dag zeer populair onder toeristen en het is ook mogelijk om met de auto een rondreis te maken langs de vele witte dorpjes die de Moren destijds hebben opgezet in dit gebied. De mooiste witte dorpjes die je dan sowieso moet bezoeken zijn die van Grazalema, Arcos de la Frontera en het prachtige Ronda. Voor de liefhebbers van mooie architectuur en cultuur is dit echt een must see als je op Spanje naar vakantie gaat! Op de heuvelruggen van deze fraaie dorpjes kun je werkelijk de mooiste plaatjes schieten. Je vindt hier oude rotstekeningen, vele olijfbomen en woeste rivieren in het landschap. In Ronda kun je ook nog een bezoekje brengen aan een waanzinnig mooi natuurpark waar je uitkijkt over de Sierra de Grazalema. Overige witte dorpjes die je ook zeker een bezoekje moet brengen zijn Benaocaz en Zahara. Hier proef en zie je nog steeds de Moorse invloeden uit de 13eeeuw.

witte dorpjes spanje ondergaande zon

Lees ook: Het zonnige Sicilië: 3 insider tips!

Overnachten nabij de witte dorpjes

Vele prachtige witte dorpjes liggen echt nabij de Costa del Sol. Als je binnen een half uur bij de eerste dorpjes wil arriveren, dan raden we aan om een verblijf te boeken nabij Huelva, Malaga, Almeria of Cadiz. In deze steden vind je vele hotels, B&B’s, appartement en hostels waar je tegen een scherpe prijs kunt verblijven.

Ben je van plan om een autorondreis langs dit gebied te maken dan kun je ervoor kiezen om te starten bij Vejer de la Frontera. Vejer de la Frontera staat bekend als het mooiste witte dorp van Andalusië en ligt nabij Cadiz. Het ligt op een berg die je alleen kunt bereiken door langs smalle zigzag weggetjes omhoog te rijden. Dit is een goed startpunt voor het begin van de autorondreis langs diverse witte dorpjes. Vanuit Vejer de la Frontera kun je eenvoudig bij andere prachtige witte dorpen belanden. Je kan landinwaarts rijden richting het prachtige witte stadje Medina-Sodonia en van daaruit ben je binnen no-time bij andere authentieke witte dorpjes die ooit eens moet bezocht hebben.

Zeen Social Icons