scilly-eilanden-travesol

De Scilly eilanden: paradijselijk mooi stukje Europa!

Het klinkt als een tropisch paradijs: parelwitte stranden, prachtig helder water en een bijna sub-tropisch klimaat. Als we je daarnaast vertellen dat dit te vinden is binnen Europa, vlak voor de kust van Engeland dan vallen je ogen waarschijnlijk open van verbazing. Toch is niks minder waar. We hebben het dan over een van de minst bekende locaties in het Verenigd Koninkrijk: de Scilly Eilanden.

Scilly eilanden: sub-tropische eilandengroep in Europa

De volledige naam van dit paradijselijke oord is officieel de Isles of Scilly. Het is een archipel, vlak voor de kust van het Britse Cornwall en bestaat uit in totaal zo’n 145 eilandjes. Alles wat je zou kunnen verbinden aan Engeland is hier afwezig. Geen miezerregen, lage temperaturen of een grauwe lucht. De Scilly eilanden vormen de perfecte getaway en het is zelfs vanuit het koude Nederland bijzonder goed bereikbaar. Verwacht overigens geen eilandengroep wat bol staat van het toerisme. Alles wat je hier aantreft is authentiek. Geen imposante hotels met honderden slaapkamers, grote supermarketen of files op weg naar je bestemming. Waar je wel op kunt rekenen is de serene rust van een dunbevolkt eiland en het geluid van de golven die tegen de kust aan slaan.

Dun bevolkt

Mocht je jezelf de vraag stellen of de eilanden eigenlijk wel bewoonbaar zijn, dan is het antwoord: ja! In totaal bevolken circa 2200 mensen de archipel. Het grootste deel van de eilanden is onbewoond, maar de vijf grootste eilanden niet. De meeste inwoners bevinden zich op St. Mary’s, gevolgd door  Tresco, Bryher, St. Martin en St. Agnes.

scilly-eilanden-engeland-travesol

Lees ook: 5 eilanden in Griekenland die je nog niet kende!

Bijzonderheden


Met bovenstaande beschrijving ga je de onvermijdelijke vraag stellen of dit wellicht een veredelde bestemming is voor welgestelde mensen op leeftijd. Ook dan kom je van een koude kermis thuis, de Scilly eilanden bieden tal van bezienswaardigheden die we je niet willen onthouden.

St. Mary’s

Voor eilandhoppers is St. Mary’s de ideale uitvalsbasis. Het is niet alleen het grootste eiland van de archipel, maar ook het meest levendige. Hugh Town is het centrum waar alle activiteiten plaats vinden. Hier vindt je alles wat je normaliter verwacht van een leuke vakantiebestemming: pleintjes, tal van restaurants en galerijen. Een auto heb je gezien de omvang niet echt nodig, maar mocht je het toch prettig vinden om je comfortabel te verplaatsen, huur dan een taxi of een golf buggy. Veel van de activiteiten op St. Mary’s zijn gerelateerd aan het water en omvatten zaken als kajakken, duiken en coasteering. Mocht dat laatste je niet bekend in de oren klinken: het is een combinatie van bergbeklimmen en cliffjumpen.

Tresco

Tresco is goed bereikbaar per boot en ligt op ongeveer 15 minuten varen van St. Mary’s. een bezoek is zeker aan te raden, al was het alleen maar vanwege Tresco Abbey Garden. Dez omvangrijke tuin biedt onderdak aan ruim 20.000 exotische planten en diverse tropische vogels. Klinkt interessant, maar de geschiedenis is zo mogelijk nog interessanter.

De geschiedenis begint in 1834. Destijds liet de grote man van het eiland, Augustus Smith, de tuin aanleggen. Om het geheel een aantrekkelijk klimaat te geven bedacht de beste man het plan om de tuin te voorzien van een groot hekwerk. In zijn gedachten zou op die manier de sterke Atlantische wind worden tegen gehouden. Gelukkig stond hij er niet bij stil dat dit er ook voor zou zorgen dan verschillende tropische planten nu de overhand kregen om volop te profiteren van het nieuwe klimaat. Overigens kwamen die planten niet aanwaaien, Smith verzocht de zeevaarders om zoveel mogelijk bloemen planten mee te nemen van de bestemmingen die ze bezochten.

Bryher

Mocht je gecharmeerd zijn van St. Mary en Tresco, dan zal Bryher je zonder twijfel kunnen bekoren. Het is het kleine broertje van beide eilanden met dit verschil: het is een stuk ongerepter. Voor wandelfanaten is dit een uitgelezen kans om een stuk Europese natuur te ontdekken zoals je het zelden ziet. De zeven heuvels die het eiland rijk is zijn makkelijk te belopen. Breng je een bezoek aan Gweal Hill, dan krijg je bij het bereiken van de top een unieke beloning door middel van een prachtig uitzicht over het hele eiland.

Onze tip: huur hier zeker een kayak of boot en ontdek het eiland op een unieke manier.

St. Martin

Strandliefhebbers bezoeken bij voorkeur St. Martin. Een van de meest bekende stranden op St. Martin is Par Beach. Mocht een dagje in de zon liggen niet echt je ding zijn, overweeg dan te gaan snorkelen tussen de 

Atlantische zeehonden. Van april tot en met oktober is het de tijd dat je de meeste zeehonden kunt aantreffen. Ga je hiernaar toe in oktober, dan kun je met een beetje geluk de pasgeboren zeehonden spotten.

Zeen Social Icons