milieuvriendelijk reizen 2

Duurzaam reizen: 4 tips om je zonvakantie milieuvriendelijk te maken!

Een van de grote wereldproblemen is het feit dat het milieu zwaar is aangetast door toedoen van de mens. De poolkappen smelten, de ozonlaag wordt steeds dunner en het milieu verandert. Inmiddels is het wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. Gelukkig kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust bezig te zijn met het milieu. Het is belangrijk dat dit gebeurt, zodat voorkomen wordt dat de aarde verder aftakelt. Wat heel vervuilend is voor het milieu, is reizen. Toch zijn er wel degelijk manieren mogelijk om ervoor te zorgen dat je duurzaam reist. Mensen verbieden om verre reizen te maken, is onmogelijk, maar je kunt er als vakantieganger wel voor zorgen dat je minder milieuvervuilend bent als je op reis gaat. Een aantal van die tips om je zonvakantie milieuvriendelijk te maken, zullen we voor je op een rij zetten. Met z’n alles moeten we immers zuinig zijn op onze planeet.

1| Zoek milieuvriendelijke alternatieven voor het vliegtuig

Omdat het tegenwoordig zo gemakkelijk en goedkoop is, kiezen veel mensen ervoor om met het vliegtuig op vakantie te gaan. Het vliegtuig is echter een van de meest vervuilende vervoersmiddelen, zeker als je het afsteekt tegen het aantal personen dat het vervoert. Probeer daarom milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor vakanties, waarbij je niet per se met het vliegtuig hoeft. Neem een ander vervoersmiddel voor bestemmingen die niet zo ver weg liggen. De trein zou een goed alternatief kunnen zijn.

milieuvriendelijk reizen 4

Lees ook: Dit zijn de 5 zonnigste vakantiebestemmingen voor in de winter!

2| Maak gebruik van CO2ZERO

Bij KLM is het tegenwoordig mogelijk om gebruik te maken van CO2ZERO als je een vliegticket koopt. Dit houdt in dat je bovenop je ticket een extra bedrag betaalt dat wordt gestoken in projecten, die manieren proberen te vinden waarop co2-uitstoot kan worden verminderd. Op deze manier verbruik je minder brandstof dan andere passagiers. Niet direct natuurlijk, maar indirect zal dit zeker het geval zijn.

milieuvriendelijk reizen

Lees ook: Dit zijn de 6 mooiste kustwandelingen van Europa!

3| Boek vakanties bij Fair Trade organisaties

Fair Trade reisorganisaties zijn reisorganisaties die het Fair Trade Holidays keurmerk hebben, dat je alleen kunt krijgen als je aan strenge milieueisen voldoet. Als je een reis via deze reisorganisaties boekt weet je dus dat ze er alles aan doen om jouw vakantie zo milieuvriendelijk te laten zijn. Naast het feit dat je zo milieuvriendelijker reist, zorgen Fair Trade reisorganisaties er ook voor dat je terecht komt in ‘eerlijke’ accommodaties. Dit betekent dat die accommodaties aantoonbaar mensenrechten respecteren, een eerlijk loon betalen aan hun werknemers, goede arbeidsomstandigheden bieden en meer.

4| Vermijd het gebruik van plastic zo veel mogelijk

In veel landen buiten Nederland is het bijvoorbeeld niet verstandig om uit de kraan te drinken. Zeker in warme oorden is het natuurlijk belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Koop daar dan geen kleine waterflesjes, maar schaf van die grote tanks aan. Deze zijn namelijk een stuk minder vervuilend, aangezien ze minder plastic afval opleveren. Als je je eigen herbruikbare drinkfles of bidon dan meeneemt, dan kun je het water uit de tank in die drinkfles overschenken. Ook het niet gebruik maken van rietjes is een goede tip.

milieuvriendelijk reizen 3

Zeen Social Icons