cocktail-recepten-zuid-amerika-travesol

Haal de vakantie in huis: 5 typische Zuid-Amerikaanse cocktailrecepten!

Op vakantie gaan is leuk, maar in de meeste gevallen zit er tussen het plannen van de vakantie en het daadwerkelijke vertrek nog een zee aan tijd. Daarnaast bevinden we ons in wereldwijde crisis door toedoen van de pandemie. Voorlopig is een reisje naar Zuid-Amerika uit den boze… Nu zijn we al helemaal niet gek op wachten en dus is het veel leuker om alvast in de stemming te komen. Eerlijk is eerlijk, dat betekent normaliter kennis maken met de drankcultuur van je favoriete land. Met onderstaande  recepten voor maar liefst 5 Zuid-Amerikaanse drankjes die je op je vakantie ongetwijfeld tegen zult komen, moet dat helemaal goed komen.

# 1 Pisco Sour uit Peru en Chili

Pisco Sour is veruit een van de populairste Zuid-Amerikaanse dranken. Het is dus helamaal niet zo gek dat juist deze drank de nationale drank van Peru en Chili is. Nu is het nog altijd de grote vraag wie het eigenlijk als eerste het drankje brouwde, maar feit is dat beide landen er hun eigen draai aan hebben gegeven in de loop der tijd.

Peru handhaaft nog altijd een traditionele manier van destilleren waarbij de vloeistof direct wordt gebotteld zodra de gisting en destillatie is voltooid. De Chilenen daarentegen maken gebruik van het rijpen van de drank in eikenhouten vaten. Deze methode van produceren duurt langer, maar geeft wel een geheel eigentijdse smaak aan de drank.

De traditionele Chileense Pisco Sour wordt als volgt gemaakt. 

  • 1 ½ deel Pisco
  • 1 deel citroensap
  • Klein beetje siroop

Schud het geheel inclusief het ijs, schenk het in en geniet!

De traditionele Peruaanse Pisco Sour wordt iets anders gemaakt:

  • 1 ½ deel Pisco
  • 1 deel limoensap
  • Klein beetje siroop
  • Eiwit
  • Angostura-bitters

Combineer de Pisco, limoensap, de siroop en het eiwit in een beker met ijs, schud het krachtig totdat het geheel glad en schuimig is geworden en giet het in een glas. Eventueel kun je het garneren met een paar streepjes Angostura-bittertjes.

# 2 Caipirinha uit Brazilië

Ben je op vakantie in Brazilië, dan vertellen we je nu alvast wat de perfecte manier is om je dag af te sluiten: met een glas verfrissende, koude caipirinha. De drank wordt gemaakt van de populairste cachaca van het land, een in Brazilië gedistilleerde alcohol, de caipirinha. Het is een heerlijk verfrissende mengeling van zoete smaken en citrussap en zorgt voor een verfrissende sensatie in de mond. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot je in Brazilië bent, je kunt het ook gewoon thuis maken.

Om een ​​caipirinha te maken, snijd je een limoen in twee delen en snijdt deze in partjes. Leg ze even weg, bij voorkeur in een glas en voeg 2 eetlepels suiker toe. Meng het geheel en voeg twee delen Cachaca toe, vul het glas met ijs en schud vervolgens een paar seconden met een cocktailshaker. Giet het mengsel in een glas, garneer met een limoen en geniet ervan.

Caipirinha-cocktail-recept-travesol

Lees ook: Dit zijn de 8 meest inspirerende reisfilms op Netflix!

# 3 Malbec-wijn uit Argentinië

Het lijkt een dooddoener omdat het niet zo heel bijzonder klinkt, maar lekker is het wel: Malbec wijn. Ook al kun je de wijn gewoon in Nederland kopen in de supermarkt, drink je het in Argentinië, dan is het toch weer een andere ervaring.

De Malbec-druif kwam oorspronkelijk uit Frankrijk, maar vanwege de hoge ligging van Argentinië, de koele wijngaarden en de warme dagen, heeft Argentinië de beschikking over prima omstandigheden om de druif ook hier volop te laten groeien.

# 4 Fernet & Cola uit Argentinië

Voor een unieke Argentijnse cocktailervaring, zou je eigenlijk de probeer de Fernet en cola moeten proberen. Fernet Branca is een aromatisch, bitter digestief en kan even wennen zijn. Probeer het zelf te maken door simpelweg 1,5 deel Fernet Branca aan een glas met ijs toe te voegen en het glas aan te vullen met coca-cola. Het kan even wennen zijn, maar is zeker de moeite waard

# 5 Aguardiente uit Colombia

Voor de een is Aguardiente een typisch Colombiaanse drank, anderen beweren bij hoog en laag dat het een Argentijnse drank is. Hoe dan ook, het is gewoon vreselijk lekker.

In Colombia is Aguardiente een met anijs gearomatiseerde alcoholische drank die nog het meest weg heeft van rum. Op zich niet zo gek, het wordt traditiegetrouw gebrouwen op basis van suikerriet en is enigszins  vergelijkbaar met Ouzo.

Ecuador heeft ook een drank die Aguardiente wordt genoemd en ook deze wordt gedistilleerd uit suikerriet. Het verschil is dat de variant uit Ecuador geen kenmerkende anijssmaak heeft.

Overigens wordt de meeste Colombiaanse Aguardiente gemaakt in Spanje en kun je het gewoon online bestellen.

Zeen Social Icons