hoge tatra gebergte slowakije travesol

Het hoge Tatra gebergte in Slowakije – wandel walhalla!

Slowakije is de laatste jaren uitgegroeid tot een geliefde vakantiebestemming en is nog steeds een gewaardeerd alternatief voor de traditionele vakantielanden. Dat is niet geheel onterecht, maar het land is hard bezig om het imago van zich af te schudden dat het enkel een goedkoop alternatief is. Terecht, Slowakije heeft genoeg pluspunten die het land ideaal maken, zelfs voor de veeleisende vakantieganger. Met name natuur- en wandelliefhebbers zien Slowakije als een echt walhalla, met als absoluut hoogtepunt: het hoge Tatra gebergte!

wandelen tatra gebergte

Het hoge Tatra gebergte in Slowakije

Ben je op zoek naar een prima bestemming voor een wandelvakantie, dan moet het Hoge Tatra gebergte in het noorden van Slowakije hoog op je verlanglijstje staan. Terwijl het in het verleden vaak de bestemming was voor de rijke (communistische) machthebbers, tegenwoordig is het kroonjuweel van het voormalige Oostblokland voor iedereen bereikbaar. Gelukkig maar, want de natuur is op zijn minst spectaculair te noemen. De drie leukste locaties stellen we graag aan je voor.

bloemen natuur slowakije travesol

Lees ook: Dit zijn de 8 mooiste plekken van Duitsland!

Strbske Pleso

Strbske Pleso is behalve een prima startpunt voor je vakantie in het Hoge Tatra gebergte, ook een adembenemend bergmeer. Het ligt op zo’n vijf kilometer van het plaatsje Tatranska Strba op een hoogte van 1350 meter. Het is met een omvang van meer dan 20 hectare het grootste meer in dit gebied en leent zich uitstekend voor verkennende tochten. Die kun je overigens zo lang maken als je zelf wenst, maar voor een kleine wandeltocht is het interessant om de Skokwatervallen te bezoeken of naar Popradske Pleso te lopen.

waterval tatra gebergte travesol

Rysy Peak

Rysy Peak is een van de populairste wandelpaden in de Hoge Tatra. Veel wandelaars beschouwen het zelfs als een van de mooiste bergwandelingen in Europa. De berg is verdeeld over twee landen. Het is de hoogste berg in Polen (hoogste punt is 2499m) en kan worden beklommen vanuit Polen of Slowakije. Rysy is een bergmassief dat uit 3 pieken bestaat, waarvan de hoogste 2503m bereikt en tot Slowakije behoort. Je hebt vanaf de Rysy-berg een panaromisch zicht van 360 graden en op een zonnige dag kun je bijna 100 Tatra-pieken en 12 meren bewonderen. De klim is absoluut de moeite waard.

walhalla voor wandelaars travesol

Belianske Tatra

Belianske Tatra is het meest oostelijke deel van het Tatra-gebergte en ben je een beetje ervaren, dan loop je binnen een dag over deze bergketen. Dit gedeelte ziet er anders uit dan de rest van het hoge Tatra gebergte. Dat is vooral omdat het voornamelijk uit dolomieten bestaat. Het is de thuisbasis van kolonies marmotten, kuddes chamoix (berggeiten) en kent een bijzonder rijke flora. Sta er in ieder geval niet gek van te kijken als je spontaan een kudde berggeiten tegenkomt.

Bergin deze route vanaf Tatranska Javorina en loop naar Tatranska Kotlina via de bergpas Kopske sedlo. Onderweg kom je een gezellige hut tegen  genaamd Plesnivec (Edelweiss). De naam is geïnspireerd op de bloem Edelweiss, die groeit in Belianske Tatras.

Zeen Social Icons