iran-backpacken-travesol

Backpacken in Iran: een bestemming voor experts!

Lang niet iedereen zal waarschijnlijk denken aan Iran bij het plannen van een backpackvakantie. De meeste mensen die dit doen, gaan tegenwoordig naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika. Naar Iran is voor veel mensen echter uit den boze. Zeker door de media is het beeld ontstaan dat Iran heel onveilig is voor toeristen en dat je er eigenlijk niet naartoe op vakantie kunt. Dat is absoluut niet waar. Zeker met recente versoepelingen van veel wetten is het toegankelijk geworden voor onder anderen backpackers.

Backpacken in Iran

Toch valt niet te ontkennen dat Iran een vrij conservatief land is, zelfs in de Midden-Oosten regio. Wees daarom goed voorbereid als je gaat backpacken in het land. Wees op de hoogte van wetten en gebruiken, dan moet het helemaal goedkomen. Het is namelijk een absolute aanrader om Iran te bezoeken als backpacker, aangezien er tal van hoogtepunten te zien zijn in het land.

iran-cultuur-travesol

Lees ook: Couchsurfen op reis: wat zijn de do’s & don’ts?

Geen alcohol

Zoals al gezegd, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis naar Iran. Wees op de hoogte van de wetgeving. Het is in Iran namelijk verboden om alcohol te drinken. Als je niet uitkijkt, kan het nuttigen van alcohol zelfs in een gevangenisstraf resulteren. In ieder geval krijg je een fikse boete. Laat je lust naar alcohol dus thuis, want Iran is het niet verstandig om te drinken. Wel zijn er tal van andere dingen te doen in de avonden in Iran. Zo is het gebruikelijk om gezamenlijk een waterpijp te roken of een goed gesprek te hebben onder het genot van een heerlijk Iraans diner. Knoop ook zeker gesprekken aan met de sympathieke bevolking

Hoofddoek

Voor vrouwen is het verplicht om altijd een hoofddoek te dragen in Iran. Het is tegenwoordig lang niet overal meer verplicht in het Midden-Oosten, maar in Iran dus wel. Houd daar als vrouw dus rekening mee, anders kan dit resulteren in een boete. Er is zelfs een speciale politie-eenheid, die zich bezig houdt met hoofddoeken. Zij controleren constant of de vrouwen hun hoofddoek wel op hebben. Ga hier dus ook niet te lichtzinnig mee om, want dat kan je problemen opleveren. 

hoofddoek-iran-travesol

Lees ook: Dubai, wat valt hier allemaal te beleven?

Geen sociale media

Sociale media, zoals Twitter, Facebook, Instagram en YouTube zijn niet te gebruiken in Iran. Stel je daar dus van tevoren op in, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Ook veel normale websites zijn gecensureerd, zoals bijvoorbeeld gezondheidswebsites of andere informatieve internetpagina’s. Wees daar dus ook goed op voorbereid.

Betalen in Iran

Een groot probleem in Iran voor veel toeristen is dat je eigenlijk nergens kunt pinnen. Alles wordt er nog cash betaald. Plan je reis dus goed vooruit, want het is niet verstandig om met te veel cash geld op zak te lopen als backpacker. Regel grote betalingen, zoals hostels of huurauto’s, dus vooraf. Vaak is het mogelijk om vanuit Nederland dergelijke zaken financieel al te regelen. 

betalen-iran-travesol

Lees ook: Backpacken in Sri Lanka: 6 handige tips & tricks!

Reisperiode

De meest gunstige reisperiodes zijn toch wel de herfst en de lente. In de zomer is het namelijk heel warm en droog en in de winter kan het heel koud worden. Zelfs in Iran kan de temperatuur tot onder de 0 graden Celsius dalen. 

Als je je dus goed voorbereid en deze tips in acht neemt, dan is dit absoluut een van de allermooiste landen om door heen te trekken als backpacker. Overal zie je prachtige religieuze gebouwen, gezellige steden en indrukwekkende natuur. 

Zeen Social Icons