kreta-mooiste-plekken-travesol

Kreta: overrated of nog steeds een pareltje?

Voor de een blijft Kreta een absolute droomlocatie en wil men niets liever dan elke jaar juist daar de vakantie doorbrengen. Aan de andere kant heb je de doorgewinterde vakantieganger die het na een á twee keer wel gezien heeft. Is Kreta dus op zijn retour als vakantiebestemming of is er nog voldoende te ontdekken? We kunnen er kort over zijn: Kreta heeft nog tal van plekjes die je absoluut gezien moet hebben en wat ons betreft is het nog altijd een pareltje.

De bekende plekken van Kreta

Ben je al vaker op vakantie geweest naar Kreta dan zullen namen als Knossos, Samariakloof en Spinalonga je bekend in de oren klinken. Het Griekse eiland Kreta is echter meer dan een verzameling bekende locaties uit de reisbrochures. Het eiland biedt een ware schat aan bijzonderheden, niet in de minste plaats vanwege de rijke oudheidkundige geschiedenis.

onontdekt-kreta-travesol

Lees ook: Mykonos: een van de mooiste eilanden van Griekenland!

Górtys

Gortys is een archeologische vindplaats op het Griekse eiland Kreta en is, na Phaistos, de beroemdste ruïneplaats van Zuid-Kreta. Gortys ligt in de buurt van het dorp Agioi Deka (De 10 heiligen) en was vroeger een zeer belangrijke stad. Deze stad wordt ook wel de “Romeinse hoofdstad van Kreta” genoemd. Gortys was destijds gebouwd op een oude begraafplaats. Het eerste wat je ziet als je binnenkomt is de basiliek van St. Titus. De is vernoemd naar Titus, de vriend van de apostel Paulus die het christendom kwam verspreiden. Titus werd later de eerste bisschop van Kreta. Gortys is ook beroemd om zijn Odeon en zijn wetten. De Odeon was een overdekte tempel waar muziekoptredens werden verzorgd. Voor zover de wetten van Gortys gaan, zijn dit teksten uit de 5e eeuw voor Christus. , geschreven in een Kretenzisch / Dorisch dialect.

Het Kournas meer

Het Kournas meer is een ander pareltje op Kreta. Dit meer is te vinden tussen de plaatsen Rethymnon en Chania. Het is de enige zoetwaterbron van heel Kreta en maakt het een bijzonder meer om te bezoeken. Het water van het meer is kristalhelder en is omgeven door schitterende bergpartijen. Rondom het meer zijn enkele restaurants gevestigd zodat ook de inwendige mens goed verzorgd kan worden. Verblijf je liever op het water, huur dan een waterfiets en leef je uit, waarschijnlijk is dat ook de beste manier om het meer te verkennen.

Het vergeten dorp op Kreta: Sfendili

Je zult er wellicht niet snel bij stilstaan, maar de vooruitgang heeft ook op Kreta een keerzijde. Toen het stuwmeer tussen Potamies en Avdou werd aangelegd, dachten veel mensen dat dit stuwmeer nooit helemaal vol kon stromen met water uit de bergen. Dat blijk dus een misopvatting, met als gevolg dat het dorp Sfendili nu volledig dreigt onder te gaan in het water.

Doordat het hele proces langzaam verloopt zie je elk jaar dat het water steeds grotere delen van het dorp opeist. Op een enkele tv-antenne na, zijn de eerste huizen al niet meer te zien. De kerk van het dorp staat nog niet onder water, maar ook dit is slechts een kwestie van tijd. Tegenover de kerk zien we de woning van de enige overgebleven ingezetene, een oud vrouwtje die koste wat kost wil blijven in ‘haar’ dorp. De overige bewoners zijn inmiddels uitgekocht en vertrokken naar andere dorpen in de omgeving.

Ben jij weleens op Kreta geweest? Wat vond jij het mooiste plekje? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Zeen Social Icons