mykonos-mooiste-eiland-griekenland-travesol

Mykonos, een van de mooiste eilanden van Griekenland


Het lijkt misschien ideaal om je vakantie in Griekenland te beginnen in Athene, maar er valt heel wat te zeggen voor een alternatief begin. Mykonos bijvoorbeeld. Je hebt dan gelijk twee voordelen te pakken: je bent weg van de drukte van de grote stad en je vakantie begin je gelijk in een optimale stemming. Mykonos is namelijk de stad met voldoende uitgaansgelegenheden. Als je daarnaast weet dat het strand oog nog eens op loopafstand is, dan zijn werkelijk alle ingrediënten aanwezig voor een topvakantie.

Mykonos en de Griekse mythologie

Volgens de Griekse mythologie is het eiland vernoemd naar Mykonos, de kleinzoon van Apollo. Volgens diezelfde mythologie werd het eiland gevormd toen Hercules de Giants versloeg. De versteende lichamen van de reuzen werden de rotsen die het eiland Mykonos de basis gaven. Nog een leuk weetje: Mykonos wordt “The Island of the Winds” genoemd, omdat het dagelijks luchtig is. Mykonos ligt in de Cycladen, een archipel die ook Naxos, Santorini, Delos, Ios en Milos omvat, om er maar een paar te noemen. Er zijn meer dan 200 eilanden in de Cycladen, maar veel van deze zijn klein en onbewoond.

mykonos-stad-travesol

Lees ook: Zakynthos: paradijselijk eiland in Griekenland!

Ano Mera

Naast de stad Mykonos, biedt het eiland talloze bezienswaardigheden waaronder de talloze dorpjes in de buurt. Ano Mera, een paar kilometer landinwaarts van de stad Mykonos, is een kleine idyllisch dorp wat een goed beeld geeft hoe mensen leefden vóór de toeristische toestroom. Wandel door de straten en ruik de geur van vers gebakken brood. De Panagia Tourliani-kerk en het Paleokastro-klooster zijn eeuwen oud, en je kunt hier ook graven uit het oude tijdperk van Griekenland vinden.

Mykonos als uitvalsbasis

Behalve de stad zelf en de directe omgeving, leent het eiland zich ook prima als uitvalsbasis voor een dagtocht naar bijvoorbeeld Delos. Het is een klein eiland in de Cycladen en het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Griekenland. Het eiland staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet zo heel vreemd als je weet dat je hier nog stenen hutten aan kunt treffen die ruim 5000 jaar oud zijn. Het eiland is letterlijk gevuld met archeologische vindplaatsen. Volgens de Griekse mythologie is dit eiland de geboorteplaats van Apollo en Artemis.

mykonos-straatje-griekenland-travesol

Lees ook: Dit zijn de 6 warmste plekken van Europa!

Dagtocht naar Delos

Delos is onbewoond, maar het is een zeer populaire bestemming voor dagtochten. Vanaf Mykonos duurt het ongeveer 30 minuten per veerboot om Delos te bereiken. Eenmaal op het eiland kun je een rondtocht maken van circa 90 minuten of langer, geheel afhankelijk van je interesse.

Zeen Social Icons