braziliaanse-eilanden-travesol

Noronha, ooit een gevangenis, maar nu een prachtig paradijs!

Brazilie is een geweldig land als je op zoek bent naar een geweldige bestemming. Natuurlijk is Rio de Janeiro de bekendste trekpleister, maar het land is zo groot dat je talloze plekken kunt bezoeken om je ogen uit te kijken. De natuurliefhebber zal bijvoorbeeld de Pantanal willen bezoeken, het grootste draslandgebied ter wereld. Ook andere delen van het land zijn indrukwekkend zoals die wellicht minder bekende Fernando de Noronha-archipel. Het is een oase van rust, verdeeld over maar liefst 21 schilderachtige eilandjes.

Paradijselijke rust

De ogenschijnlijke rust kan een goede reden om juist hier een deel van tijd door te brengen. Bijna alle eilandjes, op zo’n 350 kilometer van de  noordoostkust van Brazilië zijn sinds 1988 beschermd en hebben de status van nationaal marien park en heiligdom. Je komt er dan ook niet zo maar. Een goede planning is vereist: per dag mogen slechts 420 bezoekers het gebied binnen.

noronha-gevangenis-paradijs-travesol

Lees ook: Dit zijn de 10 meest Instagramwaardige spots op aarde!

Ooit een beruchte gevangenis

Hoewel een reis naar deze vulkanische eilanden hoog op de verlanglijst staat van veel toeristen, is het niet altijd zo gewild geweest. Sterker nog, ooit was er een tijd dat je er liever weg bleef. Tussen de 18e en 20e eeuw werd het grootste eiland namelijk gebruikt als gevangenis voor de meest gevaarlijke criminelen van het land.

Deze afgelegen archipel, bestaande uit 21 eilanden, samen goed voor een oppervlakte van slechts 28,5 vierkante kilometer, werd voor het eerst ontdekt in de vroege 16e eeuw. De Portugese zeeman Fernando de Noronha ontdekte de archipel en zodoende werd de archipel en het grootste eiland naar hem vernoemd.

Ooit werd het gebruikt door zowel de Nederlandse als Portugese strijdkrachten totdat het in de 18e eeuw in gebruik werd genomen als locatie voor een van de meest beruchte gevangenissen. In 1957 werd de gevangenis gesloten, maar sommige gevangenen wilden niet weggaan en bleven op het eiland.

Noronha

Tegenwoordig kunnen bezoekers nog enkele overblijfselen van de afgelegen gevangenis zien, die grotendeels is vervallen. Nog steeds staat het eiland bekend als redelijk afgesloten, al kun je het nu veel makkelijker bezoeken én verlaten. Het afgesloten karakter van het eiland blijkt wel uit het feit dat het twee jaar duurde voor men hier hoorde dat Brazilie al in 1822 onafhankelijk was geworden.

noronha-eiland-brazilie-travesol

Lees ook: Brazilië: alles wat je moet weten over dit prachtige land!

Unesco Werelderfgoed

Noronha is sinds enkele jaren geplaatst op Unesco Werelderfgoed-lijst geplaatst en is een extreem populaire bestemming vanwege de duik- en surfmogelijkheden. Logisch eigenlijk, smaragdgroene wateren lachen je toe en omringen het eiland. Voor de natuurliefhebber is het dan ook een unieke mogelijkheid om tal van dieren te zien zoals kreeften, schildpadden, tropische vissen en het eiland kent de hoogst bekende concentratie dolfijnen ter wereld. Niet zonder reden werd het eiland door de Braziliaanse auteur Gastão Penalva al heel toepasselijk ‘Fora do mundo’ of ‘niet van deze wereld’ genoemd.

Zeen Social Icons