Reizen met je eigen stacaravan: 4 tips!

Voor de mensen die van een net even wat luxere kampeervakantie houden, is de stacaravan natuurlijk de ideale uitkomst. Het is immers van alle gemakken voorzien. Een stacaravan is ten opzichte van een “gewone” caravan een stuk groter en is bijvoorbeeld ook aangesloten op de riolering. Vanwege de grotere omvang kan een stacaravan echter niet met personenauto of bestelbus worden vervoerd. Daarvoor is een speciale vrachtwagen nodig. Het is daarom ook gebruikelijk dat stacaravans op hun plek blijven staan. Vandaar ook de naam stacaravan. Toch is het natuurlijk prima mogelijk om met je eigen stacaravan op vakantie te gaan. Het is wel belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt als je besluit om met een stacaravan te gaan reizen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

De aanschaf van een stacaravan

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om op je vakantiebestemming een stacaravan te huren, maar het is natuurlijk veel leuker om met je eigen stacaravan te reizen. Logischerwijs moet je dan wel eerst een stacaravan kopen. Bij de aanschaf van een stacaravan zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet je voor jezelf bepalen of je een nieuwe of een tweedehands stacaravan wil kopen. Een tweedehands is goedkoper, maar een nieuwe gaat waarschijnlijk langer mee en biedt zekerheid over de staat van de stacaravan. Met een tweedehands exemplaar weet je dat natuurlijk nooit. Als je besluit om voor een tweedehands stacaravan te gaan, dan raden we aan om de staat van de vloer, kozijnen, wanden en het plafond goed te checken. En niet te vergeten: controleer hoe het met de waterleidingen is. Deze zorgen heb je niet als je besluit om een nieuwe stacaravan te kopen

De standplaats

Er zijn stacaravans die verkocht worden met standplaats, maar dan ben je natuurlijk wel gebonden aan die plaats. Wie een stacaravan zonder standplaats koopt, die is in principe vrij om de stacaravan naar een plek naar keuze te vervoeren. In Nederland en de landen om ons heen zijn genoeg campings waar je terecht kunt. Houd er wel rekening dat je een bedrijf moet inhuren om de stacaravan te kunnen transporteren. Dit brengt over het algemeen kosten van minimaal 1.000 euro met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je zeker weet dat je stacaravan op een camping geplaatst wordt waar je een prettige vakantie kunt vieren. Ga daarom altijd eerst even buurten op de camping, zodat je zeker weet dat je het er naar je zin zult hebben. 

Kosten

Het hebben van een eigen stacaravan is niet per se goedkoop. Bereken daarom vooraf goed voor jezelf of het hebben van een eigen stacaravan strikt noodzakelijk is. Los van de aanschafkosten moet je immers ook betalen voor de standplaats, voor het onderhoud van de stacaravan en eventuele transportkosten. Bereken dus voor jezelf welke kosten er jaarlijks mee gemoeid zijn, voordat je daadwerkelijk een stacaravan koopt.

Praktische tips:

– Zorg dat de waterleidingen in de winter leeg zijn. Als er water in zit, kunnen ze immers bevriezen. Bevroren water zet uit, wat voor schade aan de leidingen kan zorgen. 

– Dakgoten en regenpijpen kunnen eenvoudig verstopt raken, vooral omdat stacaravans vaak in de natuur staan. Takken en bladeren kunnen makkelijk voor verstoppingen zorgen, waardoor het water niet meer weg kan lopen.

– Zorg voor voldoende ventilatie in de stacaravan, want je wil niet dat er vocht blijft hangen.

Zeen Social Icons