Teotihuacán Mexico: must see reisbestemming in Midden-Amerika!

Als je aan Mexico denkt, dan denk je wellicht aan Taco’s, sombrero’s, Cancun of Playa del Carmen. Klopt allemaal, maar het is wat eenzijdig. Voor de echte wereldreiziger is Mexico als een paradijselijke bestemming die erom schreeuwt om ontdekt te worden. Het land is enorm divers en heeft een ontzettend rijke geschiedenis. Met name dat laatste kan een goede motovatie zijn om alle andere opties links te laten liggen en eindelijk Mexico een goed te leren kennen. In dat geval is een verblijf in Teotihuacán ideaal.

Teotihuacán ontdekken

Terwijl de halve wereld Mexico (terecht) verbindt met de Azteken en de Inca’s is dat niet van toepassing op Teotihuacán. Het wass de stad van een volk wat bijna niemand kent: de Teotihuacanen. De nadruk ligt inderdaad op ‘was’ omdat er extreem weinig bekend is over de oorspronkelijke bewoners van deze stad. Vreemd genoeg ligt Teotihuacán op slechts 40 kilometer van de grootste stad ter wereld: Mexico-stad. Wat we wel weten is dat de stad uit de pre-Columbiaanse tijd. Dat is in ieder geval wat we weten dankzij de Maya’s. Dankzij de overblijfselen kunnen we nu in ieder geval wel zelf op ontdekkingstocht gaan langs tal van mooie en indrukwekkende bouwsels. En dat is absoluut de moeite waard.

Stad van de goden

Teotihuacan staat bekend als de stad van de goden en veel wat we nu weten is tot stand gekomen dankzij het werk van vele archeologen. Vanwege het ontbreken van enige geschriften of andere zaken die aan de oorspronkelijke bewoners kunnen worden gelinkt, is de stad zou indrukwekkend. Destijds was dat ook al zo, want we weten dat veel steden van de Maya’s provincies van Teotihuacán waren. 

Om het nog opvallender te maken: de tempels en de manier waarop ze zijn gebouwd vertonen opvallend veel gelijkenis met de Pleiaden, een bekend sterrenbeeld. ‘Dat zal toeval zijn’ zul je wellicht denken, maar dat is te eenvoudig. Het stratenpatroon van de stad volgt namelijk niet dat van een kompas, maar juist het punt waar de Pleiaden elk jaar in de ochtend boven de horizon komen.

Piramides

Dat de stad een bijzondere functie had kun je ook afleiden uit de aanwezigheid van twee piramides: de Piramide van de Zon en de Piramide van de Maan. Het zijn deze twee tempels die je rechtstreeks deelgenoot maken van de mythologie van de Azteken. Zij gaven de stad de naam die we nu nog kennen: Teotihuacán, het betekent zoveel als ‘waar mensen goden worden’. Het Azteeks geloof is voor een heel groot deel afkomstig van deze stad. Dat vindt je ook terug in de Azteekse mythologie. Daar heeft men het over de stad waar goden kwamen om over de toekomst te praten. Kortom, het was een bijzonder belangrijke stad waar ook de Azteken ontzag voor hadden.

Tempel van Quetzalcoatl

Een ander belangrijk bouwwerk is de tempel van Quetzalcoatl. Deze tempel speelde een belangrijke rol in de Azteekse cultuur en dankzij de archeologie weten we nu dat hier tijdens de periode waarin de Azteken de baas waren, mensenoffers werden gebracht. De tempel is echter niet door de Azteken gebouwd, maar door de oorspronkelijke bewoners van Teotihuacan. Enige jaren geleden is namelijk door een overstroming een geheim stelsel van gangen ontdekt die naar verschillende grafkamers leidde. De schatten die de onderzoekers hier vonden dateren van 200 nC. En kunnen eindelijk antwoord geven op veel vragen die de geschiedkundigen hebben.

De stad bezoeken

Teotihuacan bereik je het beste per taxi vanuit Mexico Stad. Eventueel kun je ook met de metro de plek bereiken. In dat geval pak je de bus vanaf deTerminal Autobuses del Norte. Het is sowieso aan te raden om Teotihuacan te bezoeken onder begeleiding van een ervaren gids.

  • Openingstijden: Dagelijks van 7 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s middags
  • Toegangsprijs: (2020) 70 Pesos. Let op: neem je een foto- of video camera mee, dan betaal je daar extra voor.
  • Vermijd bij voorkeur een bezoek op zondag. Op deze dag is het namelijk voor alle Mexicanen mogelijk om de stad gratis te bezoeken en daar wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Zeen Social Icons