massatoerisme-plekken-die-je-niet-wilt-bezoeken-travesol

Massatoerisme: 6 bestemmingen die hun charme verloren hebben…

Het gaat goed met de economie. Niet alleen in Nederland, maar opkomende economieën doen het steeds beter. Dat is goed nieuws voor de inwoners van dergelijke landen, maar minder goed voor het toerisme. Het reizen wordt door de toegenomen welvaart voor meer mensen bereikbaar en wat is er dan leuker om plekken te bezoeken waar je eerder niet kon komen? Het nadeel is dat de meest interessante locaties een stuk minder leuk worden door het massatoerisme.

Voor elke vakantieganger is het een uitdaging die steeds groter wordt: het vinden van een leuke locatie voor je welverdiende vakantie. Natuurlijk is het gezellig om dat samen met anderen te doen, maar dat laatste wordt steeds moeilijker. Net als zovelen zit je wellicht niet te wachten op busladingen met toeristen die jouw vakantiebestemming massaal gaan bezoeken. Overtoerisme heet dat. Om je alvast wat inspiratie te geven, vertellen we je met tegenzin welke locaties je voor de volgende vakantie beter kunt vermijden.

Peru – Machu Picchu

Machu Picchu ken je ongetwijfeld als de stad van de Inca’s in Peru. Dat klinkt interessant en dat is het met de talloze restanten van de Inca-beschaving dan ook wel. Behalve die bezienswaardigheden, valt nog een andere ontwikkeling op: de troep die toeristen achterlaten. Het lopen van de Inca Trail wordt daardoor een ware ramp. Hoe mooi een bezoek aan de Machu Picchu ook mag zijn, het weegt niet op tegen de nadelen van het massatoerisme. Bezoek het dus alleen als je echt enthousiast wordt van de aanblik van talloze andere toeristen.

Venetië – Italië

Ooit was er een tijd dat het leuk was om naar het Italiaanse Venetië af te reizen en je te laten vervoeren in een van de vele beroemde gondels. Die tijd ligt definitief achter ons. Voor mooie verhalen en prachtige foto’s zul je dus bij je ouders te raden moeten gaan, tegenwoordig heeft het meer weg van een bijna verlaten stad met een bijna ondragelijke lucht. Sterker nog, de oorspronkelijke bewoners zijn de stad allang ontvlucht. Goede reden om de stad het komende decennium over te slaan en Giethoorn te bezoeken. Dan moet je er overigens wel snel bij zijn, want ook de Chinese touroperators hebben het Venetië van het Noorden ontdekt als vakantiebestemming.

venetie-vergane-glorie-travesol

Australië – Twaalf Apostelen

Houd je van kamperen, dan is Australië een absolute topbestemming. Niks is mooier dan een roadtrip Down Under. Heb je de kans, dan is het rijden op de Great Ocean Road een absolute must. Het grootste nadeel is dat je niet de enige bent die een dergelijke ervaring niet aan zich voorbij wil laten gaan. De belangrijkste reden om juist die snelweg te nemen: The Twelve Apostles. Het is een indrukwekkende rij rotsen aan de zuidkust van het immense land. Ooit waren het er inderdaad twaalf stuks, maar door de weersinvloeden zijn er nog maar acht van over. Desalniettemin is het een van de vele hoogtepunten tijdens je roadtrip. Dat is niet alleen jouw mening, ontelbare toeristen vergapen zich jaarlijks aan het fenomenale uitzicht. Die bezoeken die bewuste plek niet op eigen gelegenheid, maar worden door Chinese touroperators massaal er nar toe gebracht. Het gevolg: de route naar de beste locatie met uitzicht op The Twelve Apostles, staat bomvol toeristen. Niet echt een verleidelijk vooruitzicht. Wil je het toch kunnen zien, bezoek het dan vroeg in de ochten en vlak voor zonsondergang. Alleen dan heb je kans op een redelijk uitzicht, zonder de nadelen van het massatoerisme te ondervinden.

Nepal – Mount Everest

Nepal kan een hele uitdagende vakantiebestemming zijn. Het land is in een woord fantastisch. Toch blijft er een bezienswaardigheid hoog op het verlanglijstje staan van de avontuurlijke vakantieganger: Mount Everest. Mocht dat nog steeds op je bucketlist staan: je bent niet de enige, bovendien is het beklimmen van de Mount Everest tegenwoordig een koud kunstje. Je zoekt een gewillige Sherpa, betaalt hem een flink bedrag en de rest is kinderspel. Hordes toeristen beklimmen op die manier de berg en je raadt het al, dat zorgt voor een behoorlijke file met toeristen op de berg. Veel duidelijker kunt het fenomeen overtoerisme niet in beeld brengen.

Argentinië – Iguazu watervallen

Argentinië is meer dan alleen het land van Koningin Maxima. Ben je van plan om je vakantie in een van de mooiste Zuid-Amerikaanse landen door te brengen, dan zal een bezoek aan de Iguazu Waterfalls hoog op je lijstje staan. Denk er dan nog maar een keer goed over na, je bent ook hier niet de enige die een dergelijk stukje natuurschoon wil aanschouwen. Met jou doen dat duizenden andere toeristen. Dan wordt het wel erg druk, met alle gevolgen van dien. Dan kun je dus beter El Chaltén bezoeken als uitvalsbasis voor het Los Glaciares National Park. Is overigens net zo indrukwekkend.

Ecuador – Galapagoseilanden

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar ook de Galapagoseilanden zijn ten prooi gevallen aan het massatoerisme. De plek waar Charles Darwin ooit een flink deel van zijn evolutietheorie ontwikkelde is nu een geliefde verzamelplek voor talloze, vooral Amerikaanse toeristen. En laten we eerlijk zijn, het is niet het type toerist wat je graag tegen wilt komen als je van een rustige vakantie wilt genieten. Voorlopig doe je er dus goed aan om je op een van talloze YouTube-kanalen te abonneren en heel stiekem gaan hopen dat men de Galapagoseilanden tot no-go area gaan uitroepen. Wellicht kan de natuur zich dan langzaamaan gaan herstellen… Je kunt altijd nog uitwijken naar de San Rafael Falls in Ecuador!

galapagos-eilanden-massatoerisme-travesol

Dit artikel moet je uiteraard een beetje met een ‘knipoog’ lezen. Bovenstaande plekken behoren tot de mooiste plekken ter wereld, daar is geen discussie over mogelijk. Toch hebben veel plekken hun charme verloren door de vele toeristen die er dagelijks aanwezig zijn. Probeer dus altijd als je op reis bent iets terug te doen voor de lokale bevolking en respecteer het land en de cultuur!

Zeen Social Icons