backpacken-vietnam-travesol

Vietnam: is dit hét paradijs voor backpackers?

Backpacken heeft nog altijd het aura om zich heen van het alternatieve. Het is lekker goedkoop dus kun je lekker ver weg gaan. In veel gevallen is dat ook zo, maar het ene land is het andere niet. Denk je bijvoorbeeld aan Azië dan zul je eerder geneigd zijn te denken aan landen als Indonesië,Thailand en wellicht aan de Filipijnen. Landen als Laos, Cambodja en Vietnam zijn echter minstens zo mooi en vooral voor backpacker bijzonder interessant. Met name Vietnam heeft voor de meeste backpackers alles in huis om gepromoveerd te worden tot Aziatisch paradijs.

Backpacken in Vietnam

Noem drie zaken die voor elke backpacker van belang zijn en je komt steevast tot dezelfde conclusie. Het moet vooral goed bereikbaar, betaalbaar en divers zijn. Als dat de maatstaven zijn zit je met een keuze voor Vietnam als bestemming voor je Aziatische backpack avontuur helemaal goed. Sterker nog, de kans is groot dat je er wilt blijven. Maar wat maakt backpacken in Vietnam zo uniek en waarom heeft het zo’n aantrekkingskracht?

paradijs-backpackers

Lees ook: 10 redenen om een backpackreis te maken in 2019!

Accommodate Vietnam

Allereerst is er de accommodatie, je moet immers onderdak hebben op je reis door het land. Het goede nieuws is dat het super goedkoop is. Heb je niet al teveel eisen, dan kun je wellicht volstaan met een verblijf in een slaapzaal of een ‘dorm’. Dit kost je slechts zo’n drie tot zes euro per nacht. In sommige gevallen kun je het ook iets luxer maken door een privé-kamer te boeken, je bent dan een stukje duurder uit. Een privé-kamer komt dan al snel neer op negen tot achttien euro, maar dan heb je wel wat meer privacy. Reis je als stelletje dan is dat wellicht een goede optie. 

Neem je tijd en je hebt een spotgoedkope accommodatie!

In veel gevallen loont het om de tijd te nemen om een goede accommodatie te regelen. Soms tref je het en kun je een double room boeken voor zes euro of minder. Wil je het verblijf beperken tot de grote steden als Hanoi en Ho Chi Minh, reken dan op hogere prijzen. Je betaalt dan al snel dertien euro voor een eigen kamer. moet je echter al snel rekenen op zo’n €13 voor een eigen kamer.

accommodatie-vietnam-travesol

Lees ook: Low-budget accommodaties vinden doe je zo: 6 tips!

Vietnamees eten & drinken

Naast het vinden van een betaalbare accommodatie is het eten en drinken minstens zo belangrijk. Ben je vaker in Azië geweest dan weet je ongetwijfeld dat de prijzen op z’n minst meevallen. Ook in Vietnam is dat het geval. Het enige nadeel kan zijn dat het eten wellicht een stevige ‘bite’ mist. 

Eten: streetfood op zijn best!

Beperk je de culinaire avonturen tot het streetfood, dan ben je hooguit een paar euro per dag kwijt. Rijstgerechten, en die heb je er genoeg, kosten omgerekend één euro, net als de traditionele noodlesoepen (‘pho’). Liever een baquette met omelet? In dat geval ben je nog goedkoper uit. Maak je overigens geen zorgen over de hygiëne van het streetfood, in de meeste gevallen zijn de producten verser dan hetgeen je hier in Nederland in de supermarkten aantreft. Uiteraard kun je ook kiezen voor een westers ontbijt of diner, in dat geval ben je gewoon veel en veel meer kwijt en dat was nou net niet de bedoeling toch?

streetfood-travesol

Lees ook: Dit zijn de 10 meest ‘Instagramwaardige’ plekken op aarde!

Drinken: lokaal bier voor een prikkie!

Wat voor het eten geldt, gaat ook op voor het drinken. Een tapbiertje van het merk Bia Hoi gaat je ongeveer 25 eurocent kosten en soms zelfs minder. Een blikje cola kost zo’n 40 eurocent. Wil je lekker duur doen, bestel dan een geimporteerd Leffe biertje, je betaalt dan al gauw vier euro of meer. Kortom, is luxe niet echt aan je besteed (en die kans is groot), dan zul je het met tien euro per dag zeker gaan redden.

Reizen in Vietnam

Het slapen, eten en drinken mag dan net niks kosten, daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Ben je eenmaal in Vietnam, dan wil ook graag het land leren kennen. Dat doe je het beste door je onder de lokale bevolking te begeven en te reizen zoals zij dat bij voorkeur doen, per bus.

reizen-vietnam-travesol

Lees ook: Backpacken in de Filipijnen: 9 handige tips!

Het openbaar vervoer

De kosten voor het openbaar vervoer zijn, laten we eerlijk wezen, belachelijk laag. In Hanoi maak je voor 20 tot 40 eurocent gebruik van de stadsbus. Wes wel zo slim om zoveel mogelijk gepast te betalen, in veel gevallen is er geen wisselgeld voorhanden. Behalve de bus zijn de taxi-scooters ook een veel gebruikt transportmiddel. Ook dat is niet duur, voor zo’n vijf tot zes euro per dag ben je gered. Een taxi is een mogelijk alternatief, maar kijk uit voor malafide chauffeurs die graag van toeristen willen profiteren.

Bussen of treinen?

Voor het vervoer tussen de steden wordt gebruik gemaakt van gewone bussen. Om je een beetje een indruk te geven: een rit van Hanoi naar Sapa kost omgerekend elf euro. Voor de echt lange reizen kun je uiteraard kiezen voor de bus, maar de trein is wellicht een stuk comfortabeler. Het nadeel is dat je wel een flink stuk duurder uit bent. Een treinrit van Hanoi naar Ho Chi Minh City kost omgerekend 50 euro. Voor dat geld heb je dan een ‘harde’ zitplaats. Wil je iets zachter zitten, dan betaal je daar gewoon meer voor.

Ben jij weleens wezen backpacken in Vietnam? We horen graag je ervaringen! Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Zeen Social Icons