Voor wandelaars: de mooiste plekjes in het Ierse Connemara

Ierland, het is het land van beroemde verhalen vertellers als James Joyce, Oscar Wilde, Bram Stoker en zovelen anderen. Het is ook het land van folklore en folkmuziek, dat laatste is al net zo herkenbaar als een flesje coca-cola. En natuurlijk is Ierland het land van de whisky en de tallazo pubs. Maar het ook het land waar je urenlang kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Connemara is zo’n plek waar je al vanaf de eerste dag verliefd op kunt worden.

Bezienswaardigheden in het Ierse Connemara

Het moet wel een hele mooie plek zijn als je op slag verliefd wordt. In alle opzichten is Connemara dan ook bijzonder. De groene, onbegroeide bergen en talrijke meertjes doen al snel denken aan Schotland. Ook hier tref je op een willekeurige dag, tijdens een ontspannende wandeling, schapen die naar hartenlust grazen op de hellingen van het landschap. Maar wees gerust, het is niet alleen de natuur en de rust wat dit stukje Ierland zo indrukwekkend maakt, er zijn namelijk tal van hoogtepunten en bezienswaardigheden in Connemara die je eigenlijk niet wilt missen.

1. Clifden

Clifden, de officieuze “hoofdstad” van Connemara is een prima startpunt voor je verkenningstocht door de regio. Je kunt uiteraard een auto huren, maar het openbaar vervoer is net zo goed als in Nederland, bovendien kom je op die manier werkelijk overal. Dat geldt ook voor de verbinding tussen Galway en Clifden waar je de meeste hotels en B&B’s zult vinden. 

2. Kylemore Abbey

Kylemore Abbey is zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van Connemara. Het gebouw is bijzonder indrukwekkend en is door de Victoriaanse tuineneen ware must-see. De abdij vind je aan de rand van Connemara Nationaal Park, dat kan je dus niet missen. Heb je de abdij bezocht, dan is het lastig om de verleiding van een wandeltocht door het natuurgebied te weerstaan. Ons advies: kies voor een onvergetelijke ervaring voor de zogenaamde Nature Trail.

3. Connemara National Park

Het vertrekpunt voor wandelingen in Connemara National Park is Letterfrack. Hier vertrek je vanaf het bezoekerscentrum en kun je mooie lange of korte wandelingen maken. Ben je geen fanatieke wandelaar, maar wil je wel genieten van de mooiste plekjes, kies dan voor de Ellis Wood Nature Trail van nog geen 500 meter. Dat lijkt wellicht wat kort, maar je ziet in ieder geval wel de mooie waterval. Is een lagere wandeling meer jouw ding, kies dan voor een tocht richt de Lower en Upper Diamond Hill Walk. Laatst genoemde wandeling voert je naar de top van Diamond Hill. Hier heb je een onvergetelijk uitzich op de weide omgeving.

4. Glassillaun Beach

Een zandstrand is misschien het laatste wat je verwacht aan te treffen tijdens je vakantie in Ierland. Toch bestaan ze nog. Nabij County Galway, vinden we het Glassillaun strand. Naast een fraaie en uitnodigende baai, ligt een lang zandstrand waar je heerlijk kunt chillen en je volledig kunt ontspannen.

Lees ook: Moldavië: goedkope vakantiebestemming in Europa!

5. Killary Harbour

In het noorden van Connemara ligt het nietige plaatsje Killary. Op zich niet zo heel bijzonder, ware het niet dat de haven het vertrekpunt is voor talloze interessante hikes. Ideaal voor zowel de geoefende als onervaren wandelaar. Mocht je denk dat zoiets enkel geschikt is voor de soloreiziger, dan maak je een kleine vergissing. Er is ook voor gezinnen van alles te zien en te bezoeken, bijvoorbeeld de schapenboerderij, met tal van activiteiten voor kinderen.

6. Derryclare Nature Reserve en Lough

Voor wandelaars is Derryclare Nature Reserve een absolute must. Het is makkelijk te vinden: neem de route van Galway naar Connemara. Je komt dan voorbij een groot meer waar het natuurpark aan vastzit. Parkeer bij de Canal Stage op de N59, daar begint de wandeling.

7. Lough Inagh

Heb je het Derryclare Nature Reserve en kun je er geen genoeg van krijgen, bezoek dan Lough Inagh. Ook hier treffen we weer een meer aan met een bijzonder fraaie omgeving. Met name de grote rotspartijen zijn een lust voor het ook en een interessante uitdaging voor elke fanatieke wandelaar.

Zeen Social Icons