Wandelen op vakantie; wat zit er in je rugzak?

Wandelvakanties worden steeds populairder. Waar deze al decennia lang onder de 50-plussers populair zijn, zoeken ook steeds meer jongeren al wandelend de natuur op. Voor een geslaagde wandelvakantie is het natuurlijk noodzaak dat je goed voorbereid op pad gaat. Met een koffer kom je niet ver, dus een goed ingepakte rugzak is geen overbodige luxe. Maar wat gaat er in de rugzak? Wij hebben een aantal items op een rijtje gezet die beslist niet mogen ontbreken!

Inpaklijst wandelvakantie

Of je nu naar de Alpen gaat of naar bijvoorbeeld het Portugese eiland Madeira, je inpaklijst blijft nagenoeg hetzelfde. De enige attributen die verschillen zijn bijvoorbeeld je kleding en je slaapzak. Op Madeira heb je geen slaapzak voor bij lage temperaturen nodig. Hieronder een algemene paklijst die je voor elke wandelbestemming kunt gebruiken!

  1. Regenjas

Ook al ga je naar een zonnige bestemming, het kan altijd gaan regenen. Een regenjas is dan ook een absolute must. Nog fijner als je een regenjas meeneemt, die tevens de wind tegenhoudt. Als je bijvoorbeeld gaat hiken in de bergen, dan kan de wind al snel ijzig aanvoelen. Reis je naar een bestemming waar regen eerder een garantie is dan een sporadisch voorkomt iets? Neem dan ook een regenbroek mee!

  1. Waterfles en waterfilter

Als mens heb je nu eenmaal vocht nodig. Thuis kun je op elk moment van de dag naar de kraan lopen. In the middle of nowhere gaat dat een stuk lastiger. Neem dus in ieder geval een grote waterfles mee van minstens 1,5 liter. Of twee flessen van bijvoorbeeld een liter. Je weet nooit wat er gebeurd, misschien verdwaal je wel en duurt het een tijd totdat je weer kunt bijvullen. Ook een aanrader: het meenemen van een waterfilter. Zo kun je ook water drinken uit bijvoorbeeld een plas of een rivier of beekje.

  1. EHBO-set

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Al helemaal wanneer je wandelt over ruige paden, kan het voorkomen dat je valt of dat je jezelf openhaalt aan scherpe takken. Een compacte EHBO set is dan ook een absolute must. Al heb je wat pleisters, ontsmettingsmiddel en bijvoorbeeld wat pijnstillers. Dan kun je bij kleine ongelukken in ieder geval zelf de pijn verlichten en snel weer genezen.

  1. Wandelkaart

Verdwalen in de natuur kan levensbedreigend zijn. Al helemaal wanneer je geen ervaring hebt met survivallen. Het is dus noodzaak om op de juiste paden te blijven. Neem dan ook altijd een wandelkaart mee. Dit kan een papieren exemplaar zijn, maar ook een digitale wandelkaart voldoet natuurlijk.

  1. Smartphone

Als laatste item: de smartphone. We hebben er allemaal eentje en deze moet beslist mee. In geval van nood kun je hiermee iemand bereiken. En als je verdwaalt kunnen mensen je eenvoudiger vinden. Ga je voor een lange wandeling? Zorg dan dat je ook een powerbank meeneemt, voor het geval je batterij op is. 

Wat voor rugzak?

Wat voor rugzak neem je mee? Dit verschilt natuurlijk per persoon. Ga je telkens voor een dag wandeling en ‘s avonds weer terug naar het hotel? Dan voldoet een kleine ‘daypack’. Ben je van plan om meerdere dagen achter elkaar te gaan wandelen en te slapen in de natuur? Dan is het handig om een grotere rugzak mee te nemen. Kies altijd voor goede kwaliteit. Kijk online voor tests en laat je goed informeren. Hier vind je bijvoorbeeld de beste rugzak volgens top-X.

Welk item neem jij beslist mee op je wandelvakantie? Laat het ons weten in de comments!

Zeen Social Icons