alleen-reizen-travesol

Alleen op reis: zes tips om eenvoudig mensen te leren kennen

Reizen is leuk, maar voor veel reizigers is dat pas het geval als ze niet helemaal alleen op pad hoeven. Nu is niet iedereen voorzien van een partner en dus kan het lastig zijn om alles uit je vakantie te halen. In veel gevallen loop je al gauw tegen de bekende beperkingen aan. Zo is een eenpersoonsslaapkamer in veel gevallen duurder dan een tweepersoonsslaapkamer en in je eentje een restaurant bezoeken doe je ook niet zo snel.

Contact leggen is eenvoudiger dan je denkt

Het is voor veel solo-reizigers de meest voor de hand liggende vraag:’Hoe maak ik makkelijk contact met andere reizigers’. Logisch, niet iedereen heeft een aangeboren talent om contact te leggen en veel mensen zijn zelfs introvert waardoor het spontaan aanknopen van een gesprek al een hele hindernis kan zijn. Dat gaan we heel eenvoudig oplossen met enkele spontaan klinkende openingzinnen die je in bijna elke situatie kunt gebruiken. Zo heb je sneller contact en wordt je verblijf nog leuker dan het al was.

Vraag naar het WiFi password (ook als er een open verbinding is)

Eigenlijk is dit een klassieker. In de meeste grote steden is er wel een open verbinding te vinden, maar mocht je echt verlegen zitten om menselijk contact, dan is dit wel een goede binnenkomer. Maak gewoon gebruik van de wetenschap dat mensen je ten eerste altijd wel willen helpen en ten tweede graag een goede indruk bij jou als toerist willen achterlaten. Dat je met zo’n zin direct contact legt is duidelijk.

Vraag waar men dat leuke kledingstuk vandaan heeft

Een oprecht compliment geven helpt altijd om het ijs te breken. Ben je oprecht geïnteresseerd in die persoon zijn stijl, dan is dit een goede binnenkomer. Je pakt dan gelijk twee belangrijke zaken: de aandacht en je geeft direct een goed gevoel. Maak dan ook direct gebruik van de mogelijkheid om de weg te vragen naar een hippe kledingwinkel en voor je weet krijg je de meeste leuke tips en hou je er een leuk gesprek aan over. Gewoon doen dus.

“Reis je ook alleen?”

Wil je contact, dan is dit de meest eenvoudige manier om dat voor elkaar te krijgen. Je speelt direct in op de gemeenschappelijke deler van het alleen reizen. Uiteraard is het wel slim om even goed te observeren of men inderdaad alleen reist. Zo kun je eenvoudig contact leggen in je hostel, hotel of restaurant.

“Heb ik weer, deze wachtrij is echt lang.”

Spontane opmerking werken nog altijd het beste. Het grote voordeel: het hoeft niet altijd een compliment te zijn, maar pas op voor een al te directe benadering. Met deze openingszin breek je eenvoudig het ijs en voor je het weet heb je een aangenaam gesprek aangeknoopt.

“Ik hoorde je praten over [willekeurige attractie / restaurant / museum]. Ik denk erover om er morgen naar toe te gaan. Heb je wellicht enige tips?”

Deze openingszin is eigenlijk geweldig en kan je enkele bijzondere tips opleveren. Uiteraard gebruik deze alleen als je daadwerkelijk weet waar het overgaat, bovendien is de setting bepalend. Gebruik je deze zin op een treinstation, dan is er niks aan de hand, maar gebruik je het in een restaurant dan wek je wellicht de indruk dat je aan het afluisteren bent. Uiteraard is niet iedereen daarvan gediend.

“Weet jij de beste manier om [willekeurige attractie] te bereiken?”

Kijk, deze is orgineel. Natuurlijk zul je denken dat je net zo goed Google Maps op je telefoon kunt raadplegen, maar daar leg je geen contacten mee. Soms is het menselijke contact veel leuker en interessanter. Vraag gewoon de weg en knoop een gesprek aan. Voor je het weet heb je een leuk gesprek en hou je er wellicht een leuk contact aan over.

“Kom je uit de buurt?”

Het is de manier om in contact te komen met een local. Ben je op een onbekende of nieuwe plek, stel dan gerust deze vraag, maar zorg er wel voor dat je kan inspelen op het vervolg.  Vraag daarna bijvoorbeeld naar het adres van een gezellig café of eetgelegenheid. Ben je in een grote stad dan is het altijd perfect om te informeren naar de locatie van het lokale VVV-kantoor.

Zeen Social Icons