Algarve-travesol

Veel gezinnen in het najaar op vakantie naar Zuid-Europa

Heb jij voor dit najaar een vakantie naar de Algarve of bijvoorbeeld Barcelona geboekt? De kans is groot dat je er niet de enige Nederlander bent. Een groot aantal gezinnen sloegen de zomervakantie over en stelden hun zonvakantie uit tot het najaar. Belangrijkste reden voor het uitstellen van de vakantie was het niet volledig gevaccineerd zijn van de tieners in het gezin. Inmiddels hebben zij de kans gehad om beide prikken te laten zetten en daarmee volledig beschermd te zijn tegen het coronavirus. Overigens betekende het niet dat gezinnen massaal in de achtertuin zaten. Veel mensen bezochten Limburg, Zeeland en bijvoorbeeld de Waddeneilanden voor een vakantie in eigen land. 

Nederlanders zijn toe aan een week in de zon

Nadeel aan een vakantie in eigen land is dat je in Nederland geen garantie hebt op mooi weer. Zo bleek ook de afgelopen zomermaanden, waarin het relatief vaak regende. Tijdens de zomer waren er liefst 16 dagen waarop er ergens in Nederland meer dan 50 millimeter regen viel. Niet eerder sinds het meten van de weergegevens viel er op zoveel verschillende dagen dermate veel regen. Overigens leek het in eerste instantie een mooie zomer te worden! In vergelijking met andere jaren was juli een relatief warme maand. De temperatuur daalde echter snel in augustus. Het is voor veel mensen reden om alsnog een vakantie naar een zonbestemming te boeken voor dit najaar. Populair zijn steden als Albufeira, Barcelona, Malaga en Valencia. 

Vakanties eindelijk weer mogelijk binnen Europa

Toen aan het begin van de zomer bekend werd dat reizen naar Europese landen weer mogelijk werden, was dat voor met name de reisbureaus een grote opluchting. Sinds de uitbraak van de pandemie nam het aantal boekingen in een rap tempo af. Daarnaast durfden veel gezinnen het dit voorjaar niet aan om op vakantie te gaan met het vliegtuig. Het risico dat een land op een later moment alsnog een oranje kleurcode kreeg was voor hen te groot. In plaats van met het vliegtuig, gingen zij met de auto op pad. Nu de Europese bestemmingen een gele kleurcode hebben en het aantal besmettingen in veel landen flink is afgenomen, durven gezinnen de reis per vliegtuig weer aan. 

Reizen buiten Europa nog niet altijd mogelijk

Wie een verre reis naar bijvoorbeeld Australië wil maken zal nog even geduld moeten hebben. Verschillende landen, waar Australië een voorbeeld van is, houden hun grenzen nog even gesloten voor de Europese toerist. Voornaamste reden hiervoor is het feit dat de vaccinatiegraad in deze landen nog te laag ligt. Dit betekent dat Europeanen het virus mee kunnen nemen, om vervolgens de lokale bevolking hiermee aan te steken. Het kan leiden tot een forse toename in de zorgbehoefte, wat deze landen logischerwijs willen voorkomen.  

Zeen Social Icons