wijn-travesol

Een goede wijn kiezen (op vakantie of in Nederland), hoe pak je dit aan?

Kun je er een beetje geïntimideerd van raken als je in een restaurant de wijnkaart bekijkt? Of weet je bij een slijter of in de supermarkt echt niet meer waar je het zoeken moet, met zoveel keuze op het gebied van wijnen? Sinds we in Nederland meer wijn zijn gaan drinken, zijn steeds meer mensen zich ook meer erin gaan verdiepen. Het gevolg is dat er voor menigeen, de mensen die er wat minder op gestudeerd hebben, regelmatig termen voorbij komen waarvan ze de betekenis niet kennen. Er kan het gevoel ontstaan dat wijn alleen iets voor de kenners is. Het tegengestelde is echter waar. Wijn is er voor iedereen, of je er nu verstand van hebt of niet. Want ook zonder een kenner te zijn kun je prima van een glaasje genieten!

Kunt u dat even uitleggen?


Zeker in een wat chiquer restaurant in Nederland of op de vakantiebestemming, kan het bestuderen van de wijnkaart je aardig wat hoofdbrekens opleveren. De gebruikte woorden kunnen je aardig onbekend in de oren klinken, waardoor je nog eigenlijk niet weet welke wijn nu eigenlijk lekker zal smaken bij je gerecht.

Gelukkig is er in een dergelijk restaurant ook altijd wel minimaal één persoon aanwezig die je wat tekst en uitleg kan geven als het om wijn gaat. Die je precies kan vertellen welke wijn goed past bij het gerecht dat je gekozen hebt en waarom. Vliegen de vaktermen je om de oren? Wees dan ook niet bang om even te vragen of het misschien wat laagdrempeliger kan worden uitgelegd. Ook dat is meestal geen probleem, sterker nog, men doet het graag. Iedereen heeft tenslotte hetzelfde doel hier: een wijn vinden die op prijs gesteld wordt. Nog een tip voor als je in het buitenland bent: kijk wat de mensen om je heen drinken!

Lees ook: Haal de vakantie in huis: 5 Zuid-Amerikaanse cocktails!

Vakantie in huis halen met een lekker wijntje!

Geen vakantie dit jaar, maar ga je wijn kopen bij een slijter? Dan kun je ook daar gerust om advies in begrijpelijke taal vragen. Net als in een restaurant vind je hier de experts die de wijnen die zij verkopen perfect kennen, en dus precies kunnen inschatten wat jou goed zal gaan smaken. Zo hier en daar een slokje proberen is meestal ook geen enkel probleem, het is juist goed om zo op zoek te gaan naar de perfecte wijn.

Is er in de winkel waar je je wijn wilt gaan kopen geen adviseur beschikbaar? Kies dan voor een ‘veilige’ wijn. Een Pinot wijn is bijvoorbeeld niet voor niets zo populair, daarmee zit je niet snel mis. Lees het etiket goed, en probeer eens wat uit; zo ontdek je wat je lekker vindt en welke wijn je wat minder smaakt, zodat je zelf ook langzaam maar zeker een kenner zal worden. Haal de vakantie in huis en geniet thuis van een Spaanse ‘Tinto de verano’ of een Franse ‘chauvignon blanc’

Zeen Social Icons