cinque-terre-italie-travesol

Cinque Terre Italië: dit zijn de do’s & don’ts!

Er zijn tal van redenen om Italië in 2020 te bestempelen als Eurpees vakantieland bij uitstek. Laten we eerlijk zijn, het land heeft alles wat je nodig heeft om van een standaard vakantie een ware happening te maken. We noemen slechts een paar zaken op en je weet precies waar we het over hebben: prachtige meren, een schitterende natuur, een indrukwekkende geschiedenis, prachtige gebouwen en het land leent zich bij uitstek om te gaan hiken. Is dat laatste jouw ding, dan zal Cinque Terre mogelijk hoog op je verlanglijstje staan en niet zonder reden.

Cinque Terre

Om het heel simpel te houden: Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes langs de Italiaanse kust. Om je een beetje een idee te geven van de ligging: je vindt het vlak bij La Spezia in Ligurië en bestaat uit de volgende dorpen:

  • Monterosso al Mare
  • Vernazza
  • Corniglia
  • Manarola
  • Riomaggiore

Mocht je de illusie hebben om lekker met je auto op weg te gaan naar dit bijzondere stukje Italië: zet dat gerust uit je hoofd. Het is per auto namelijk onmogelijk om het te bereiken. Een wandelpad voert je langs de vijf dorpjes en dus zul je de auto moeten laten staan. Vanaf deze toegangsweg heb je een prachtig uitzicht op de zee en de heuvels die de omgeving zo kenmerken. Dat het een paradijs is om een hele vakantie te besteden om te gaan hiken zal je dus niet vreemd in de oren klinken. Toch geldt ook nu dat een goede voorbereiding het halve werk is. Het zware werk hebben wij al voor je gedaan en dus kan jij je richten op hetgeen slim is en wat juist niet, kortom : de do- en donts tijdens je vakantie in Cinque Terre.

cinque-terre-bezoeken-travesol

Lees ook: Lago di Braies: een magisch mooie plek in Italië!

De do’s en don’ts: wat je absoluut wel of niet zou moeten doen

Ga je op vakantie, dan is het in veel gevallen een kwestie van logisch nadenken. Ga je wandelen dan is het in ieder geval geen verstandig idee om een kinderwagen mee te nemen, uiteindelijk zul je toch je kidje in de armen nemen i.v.m de oneffen paden. De tips en de adviezen waar je wel op moet letten delen we graag met je.

Treinkaart annex en wandelpas

Koop de combinatiekaart! Deze treinkaart annex en wandelpas heb je nodig omdat het anders niet mogelijk is om van Riomaggiore naar Manarola of van Manarola naar Corniglia te wandelen. Ja, dat kost wat extra, maar dat is niet erg, zo zie je namelijk ook een van de mooiste treistations van Italië. Nog een ander voordeel: je kunt gratis gebruik maken van de verschillende toiletten in de diverse steden. Klinkt wellicht vreemd, maar langs de wandelpaden zal je tevergeefs zoeken naar een openbaar toilet.

Neem water mee

Italië is in geen enkel opzicht met Nederland te vergelijken, dus bereid je voor op lange wandelingen. Neem dus voldoende water mee. De wandelingen van stad naar stad duren ongeveer 45 minuten tot 2 uur. Er is heel weinig (lees bijna geen) gelegenheid om onderweg even wat drinken te kopen.

De bekende uitzondering op bovenstaande regel is wellicht het kleine stadje Prevo tussen Vernazza en Corniglia. Hier haal je lekkerste vers geperste “spremuta” (sinaasappel- of citroensap). Onze tip: vraag om een ​​mezza arancia e mezza limone – half sinaasappel, half citroen.

Draag goede berg- of wandelschoenen

Ook belangrijk: draag goede berg- of wandelschoenen. Het pad is niet geasfalteerd en je loopt over rotsen, bomen en oneffen grond. Doe je dat niet, dan betaal je daar later de prijs voor in de vorm van pijnlijke voeten en blaren.

Onmisbaar: een hoed

Ook goed om bij stil te staan: neem een ​​hoed mee. Er is onderweg niet veel schaduw en het wordt behoorlijk warm, zo niet heet.

Verdeel de afstanden

Niet echt een klassiek ‘do or don’t’, maar wees verstandig en verdeel de wandelingen over meerdere delen. Loop op de ene dag van Monterosso al Mare naar Vernazza en vervolgens naar Corniglia. Na de lunch wandel je weer terug van Corniglia naar Vernazza voordat je naar Monterosso al Mare gaat. De tweede dag doe je dan het stuk tot Riomaggiore en vervolgens tot Manarola en weer naar de accommodatie.

Ken jezelf

Hoe leuk het ook is om te hiken: ken je wandellimieten. Ben je niet echt ervaren, neem dan niet teveel hooi op je vork. Met name een wandeling van  Monterosso al Mare naar Vernazza. Dit is een lastige etappe. Een alternatief is er ook door bij Vernazza te beginnen en naar Riomaggiore te wandelen, omdat die route bergafwaarts is.

Zeen Social Icons