goedkoopste-luchthavens-europa-travesol

Dit zijn de allergoedkoopste luchthavens van Europa!

Vliegen is leuk en blijft leuk, met name als je op weg gaat naar je vakantiebestemming. Ben je een ervaren reiziger dan zul je ongetwijfeld weten dat de prijzen voor een vliegticket op zijn minst logisch zijn. Op korte vluchten binnen Europa valt dat nog wel mee, maar ga je verder weg dan kan het de moeite waard zijn om even de tijd te nemen en te checken wat de goedkoopste routes zijn. Zo kan een vlucht naar Zuid-Afrika een stuk goedkoper zijn vanaf Brussel. Je kunt dan al een flink bedrag besparen.

Goedkoop vliegen is een kwestie van uitzoeken

Het goedkoopste is in ieder geval het vliegveld van Poznan in Polen. Je betaalt dan omgerekend slechts 0.0516 euro per kilometer. Nu moeten we wel realistisch zijn, de kans dat je voor een vakantie naar Bali zult kiezen voor een vertrek vanaf de Poolse luchthaven is bijzonder klein. Dan maar dichterbij huis en dan valt het op dat onze eigen luchthaven het nog geeneens zo slecht doet. Sterker nog, Schiphol is al jarenlang een van de goedkoopste luchthavens van Europa. Dat blijkt uit het jaarlijks uitgevoerde onderzoek door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het SEO – Sociaal Economisch Onderzoek – laat zien hoe de verhoudingen in Europa liggen.

Schiphol is de goedkoopste van Europa

Om een goed beeld te krijgen van de onderlinge verschillen wordt niet gekeken naar de prijzen die de vliegmaatschappijen hanteren voor de vliegtickets, maar naar de kosten die luchthavens berekenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als landingsrechten, luchthavengelden en overheidsheffingen. Op basis van de data uit het onderzoek blijkt dat Schiphol al snel zo’n dertig procent goedkoper is geworden. Daarnaast is Eindhoven ook een goedkoop vliegveld. Er vliegen niet veel vluchten vanaf dit vliegveld, maar bijvoorbeeld parkeren Eindhoven airport is een stuk goedkoper dan op Schiphol. Schiphol scoort op andere facetten beter en daarmee zit Schiphol op hetzelfde prijsniveau als de luchthaven van Dubai. Kijken we iets verder dan is er slechts één luchthaven goedkoper dan Schiphol en dat is het vliegveld van het Turkse Istanbul.

Klachten van luchtvaartmaatschappijen

In het verleden hebben verschillende luchtvaartmaatschappijen aangegeven dat Schiphol behoorlijk prijzig was. Dat waren onder andere KLM en EasyJet. Hun argument voor een lagere prijs was dat de kosten voor het vertrek vanaf Schiphol in vergelijking met de omliggende landen erg hoog waren. Die tarieven werden, zoals eerder al door de directeur van de luchthaven, Jos Nijhuis was beloofd, verlaagd. 

Dure vliegvelden

Naast Schiphol zijn er uiteraard nog meer goedkope vluchthavens te vinden. Zo is Brussel relatief goedkoop en ook Düsseldorf en Hamburg mogen zich tot de goedkopere alternatieven rekenen. Zo is parkeren Dusseldorf airport spotgoedkoop en vlieg je naar veel topbestemmingen vanaf dit kleine vliegveld. Wil je echt goedkoop vliegen, dan is het wellicht slim om vliegvelden als Frankfurt, Londen Gatwick, Parijs Charles de Gaulle, Zürich, München en Madrid links te laten liggen. Samen met het beroemde London Heathrow zijn dat juist de duurste luchthavens.

Zeen Social Icons