colombia-tatacoa-woestijn-travesol

5 archeologische bezienswaardigheden in Colombia!

Colombia ken je natuurlijk als topbestemming als je helemaal lyrisch over alles wat met Zuid-Amerika te maken heeft. Er zijn dan ook talloze redenen aan te voeren waarom je dit bijzondere land ook dit jaar zou moeten bezoeken. Noem het maar op: de rijke en gevarieerde keuken, de cultuur, de geschiedenis en de natuur. Neem daarbij de gastvrije houding van de locals en je hebt alle ingrediënten voor een topvakantie. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je te beperken tot de groten steden als Cali en Medellin, maar het is veel leuker om het land in te trekken en tal van verborgen schatten met eigen ogen te zien. Erg moeilijk is dat niet en ter inspiratie noemen we alvast vijf geweldige bezienswaardigheden die je absoluut gezien moet hebben.

Tatacoa-woestijn

De Tatacoa-woestijn van Colombia staat vermeld op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is een van de grootste vindplaatsen van gewervelde fossielen ter wereld. Deskundigen beschrijven het als “het meest gevarieerde paleontologische gebied in heel Noord- en Zuid-Amerika” en wetenschappers uit verschillende landen reizen naar dit gebied om het te bestuderen. Daarmee is het in een keer duidelijk dat dit niet zomaar een leuk gebied is. Opvallend genoeg is Tatacoa niet eens een echte woestijn. Het is in feite een droog tropisch bos, dat zich uitstrekt over 330 vierkante kilometer en ligt dicht bij Neiva in het departement Huila.

Lees ook: De hoogste palmbomen ter wereld vind je in Valle de Cocora!

Villa de Leyva

Villa de Leyva is een klassieke koloniale stad. Neem dat overigens zo letterlijk mogelijk, want in de laatste 400 jaar is er bar weinig veranderd. Villa de Leyva werd in 1977 wereldnieuws door de ontdekking van het bijna complete skelet van een reuze-hagedis. Het dier bleek te zijn gestorven in de tijd van de dinosauriërs en is ondanks alle weersinvloeden perfect bewaard gebleven. Het skelet van de kronosaurus – compleet met zijn enorme kop en massieve tanden – kreeg de bijnaam “El Fosil” en is te zien in een museum wat is gebouwd op de plek waar het skelet is gevonden. De soort werd later officieel K. Boyacensis genoemd, naar het Boyaca-departement.

Cerrejón

Cerrejón, dicht bij La Guajira, is een van ’s werelds grootste kolenmijnen. Dat is uiteraard niet zo heel interessant, ware het niet dat dit gebied, zo’n achtenvijftig miljoen jaar geleden een uitgestrekte, moerassige jungle was. Destijds creëerde dikke lagen modder een uitstekend klimaat om de overblijfselen van dieren te conserveren en te laten wachten tot het moment dat de mens het zou gaan ontdekken.

Dat was dus onvermijdelijk en naast gigantisch grote schildpadden en enorme krokodillen ontdekten archeologen in 2009 ook de complete overblijfselen van een Titanoboa, een ruim 12 meter lange slang die bij leven meer dan een ton woog. Dat ene fossiel veranderde de manier waarop archeologen de geschiedenis van het leven op aarde bekeken.

San Agustín

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat San Agustín gewoon leuk is om te zien. Het archeologisch park bevat een onvoorstelbaar grote hoeveelheid religieuze monumenten en megalithische sculpturen. Het is in omvang de grootste verzameling in heel Zuid-Amerika. De voorwerpen dateren in de meeste gevallen van meer dan 2000 jaar, toen graven werden gebouwd voor de elite van de gebieden in de pre-Columbiaanse tijd. Dergelijke samenlevingen waren de eerste gestructureerde samenlevingsvormen in Amerika. Dankzij hun graven hebben wetenschappers veel informatie weten te verzamelen over de manier waarop dergelijke samenlevingen functioneerden. Zo weten we inmiddels heel veel over hun uitgebreide architectuur en zien we tal van bijzonderheden uit die periode waaronder stenen gangen, kolommen en beelden die goden en bovennatuurlijke wezens voorstellen.

colombia-san-agustin-travesol

Lees ook: Tips voor een onvergetelijke rondreis door Colombia!

Tierradentro

Hoe luguber het ook is, dankzij de vondst van graven kunnen archeologen veel achterhalen over het verleden. Dat is dan ook een van sterke punten waarom Colombia zo machtig interessant is. Het Tierradentro (‘Innerlijke Aarde’) Nationaal archeologisch park bevat een reeks pre-Columbiaanse graven, tot acht meter onder de grond, die bedekt zijn met rode, zwarte en witte inheemse kunst. Deze grafkamers, ook wel hypogea genoemd, zijn bereikbaar via wenteltrappen en sommige bevatten ook sculpturen en aardewerk. De graven in het park, dicht bij de stad Popayan in Cauca, werden gebouwd tussen de 6e en 9e eeuw.

Zeen Social Icons