backpacken tips

Backpacken: zo ben je optimaal voorbereid!

Afgezien van het gegeven dat backpacken een gigantisch mooie ervaring is, vergt het ook wat voorbereiding. Je wilt immers niet voor totaal onverwachte verrassingen komen te staan. Als je nog bent wezen backpacken dan is het juist verstandig om niet alleen een goede checklist bij de hand te houden, maar ook rekening te houden met alles wat je kunt tegenkomen. In tips laten we je zien hoe je jezelf het beste voorbereid op het mooiste avontuur van je leven.

Reisinformatie

Hoe onlogisch het ook klinkt, vergeet even de traditionele reisgidsen. Ten eerste zijn ze vaak al bij de uitgifte verouderd, bovendien staan er zelden oof nooit bruikbare reistips in. Waar heb je dan wel wat aan? Aan je medereizigers onderweg. Vraag juist andere reizigers onderweg om tips en suggesties. Nog een goede relevante tip: let er wel op dat je het vraagt aan het zelfde type reiziger als jij bent. Vragen om uitgaanstips in Athene aan een 65+-er zal over het algemeen weinig bruikbare info opleveren.

Neem niet teveel mee op reis

Het is een van de belangrijkste regels: neem niet teveel bagage mee. Sterker nog, neem enkel het hoogst noodzakelijke mee. Als je gaat backpacken moet je alles zelf meenemen, bovendien leert de ervaring dat je onderweg genoeg spullen koopt en ja, ook die moet je weer meenemen. Goede tip: begin je backpack avontuur in de stad, daar is nagenoeg alles te koop wat je nodig hebt.

Relax!

Hoe verleidelijk het ook is om zoveel mogelijk locaties in een zo kort mogelijke tijd te bezoeken, verstandig is het niet. In dat geval zul je alleen die plekken kunnen bezichtigen die men je aanraadt. Als je alles lekker op je gemak doet, is de kans groter dat je spontaan bijzondere locaties bezoekt en net dat ene charmante restaurantje tegenkomt waar je nog nooit van had gehoord. Genieten staat dus voorop!

Alleen op reis

Alleen op reis gaan kan heel eng klinken en veel mensen durven die stap dan ook niet te zetten. Laat je daardoor niet weerhouden om je favoriete vakantiebestemming uitgebreid te ontdekken. Soloreizigers blijven over het algemeen niet lang alleen, en juist doordat je alleen reist heb je al snel aanspraak. Maak gebruik van het gegeven dat de mens een sociaal dier is en graag verbinding legt met anderen. Dat is juist het leuke van backpacken, geen dag is hetzelfde.

Wc-papier

Het lijkt vanzelfsprekend, maar wc-papier is niet overal voor handen. In veel, met name Aziatische landen, is toiletpapier een welhaast onbekend verschijnsel. Je doet er dus verstandig aan om minstens een rol wc-papier in je rugtas te stoppen. Ook tijdens je busreis naar de volgende bestemming is wc-papier reuze handig.

Lees ook: 10 redenen om een backpackreis te maken!

Visa

Bern je van plan om meerdere landen te bezoeken, of ga je per bus verschillende landen doorkruisen, bereid je dan goed voor. Niet elk land kun je zo maar bezoeken en met name voor de landen buiten de Europese Unie is een visum vaak verplicht. Kijk dus goed na welke landen je onderweg aandoet en of je online een visum kunt aanvragen. In veel gevallen ben je in dat laatste geval goedkoper uit dan wanneer je moet kiezen voor een ‘visa on arrival’. Met name voor een reis naar de USA is het van belang om tijdig alle papieren op orde te hebben. Is dat namelijk niet het geval, dan is de kans groot dat je het land niet in komt.

Schrijf je belevenissen op

Vergeet niet je avonturen in een dagboek bij te houden, of start je eigen blog. Ook al ben je druk bezig om de leukste bezienswaardigheden te bezichtigen, je zal zien dat het superleuk is om al je avonturen na een paar jaar nog eens rustig door te nemen. 

Geld

Ook al zijn de meeste verhalen van andere backpackers de aanleiding om het zelf te gaan doen, zorg dat je altijd voldoende geld bij je hebt. Ook al klinkt het fantastisch om met slechts 15 euro per dag uitte kunnen komen, het wil niet zeggen dat het jou ook lukt. Houdt dus altijd rekening met onvoorziene omstandigheden en wees voorbereid op extra kosten.

Plan niet teveel voorruit

Laat je niet gek maken door verhalen van andere backpackers. Je eerste backpack-avontuur moet vooral voor jezelf leuk zijn. Ga dus geen route uitstippelen om zoveel mogelijk te zien. Een dag heeft ook tijdens je vakantie maar 24 uur. Zorg dus voor voldoende rustmomenten en geniet van spontane ontdekkingen. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je backpack avontuur uitdraait op een behoorlijke frustratie.

Maak kopietjes van de belangrijkste documenten

Alhoewel je er misschien helemaal niet bij stil staat, het kan geen kwaad om kopietjes te maken van je belangrijke documenten. Je zorgpas, paspoort en reisverzekering zijn in ieder geval zaken waar je een kopie van bij je moet hebben. Raak je een van die documenten kwijt, dan kun je altijd nog een kopie gebruiken in een onvoorziene situatie. Goede tip: vraag een pre-paid creditcard aan en stort er 100 euro op, zo heb je altijd de beschikking over wat extra geld als het echt noodzakelijk is.

Zeen Social Icons