cuba-2019-travesol

Cuba bezoeken in 2019: waar moet je rekening mee houden?

Naast de Dominicaanse Republiek en Haïti is Cuba een van de landen die steeds meer in trek komen als Caraïbisch vakantieland. Uiteraard is de havenstad Havana bekend, maar het land heeft tal van plaatsen die het interessant maken voor de avontuurlijke reiziger. Die avontuurlijke instelling is zeker geen overdreven luxe, het toerisme staat immers nog in de kinderschoenen. 

De Cubaanse schoonheid

Dat juist Cuba veel wordt genoemd als mogelijk nieuwe vakantiebestemming is niet zo heel gek. Na jarenlang vrijwel te zijn afgesloten geweest van de buitenwereld is er de laatste jaren sprake van meer openheid en is het ook mogelijk op vakantie te vieren in dit prachtige land. Ondanks die recente ontwikkelingen heeft het nog altijd een aura van authenticiteit en juist dat is een van de factoren wat Cuba aantrekkelijk maakt als vakantiebestemming. Verwacht echter geen goed ontwikkelde toeristische sector. Laat alles dus over je heen komen en geniet van de charme van een land wat tot voor kort vrijwel gesloten was.

cubaanse-vlag-travesol

Lees ook: De Azoren: een prachtige eilandengroep in de Atlantische Oceaan!

Overnachten op Cuba

Dat vakantie vieren in Cuba een understatement is wordt duidelijk als je verwacht hier te kunnen gaan backpacken. Het land is er niet echt op ingericht. Van hostel naar hostel trekken en zo een budget vakantie tegemoet gaan? Vergeet het maar. Afgezien van een enkel hostel in de grote steden is het eigenlijk best behelpen. Geen hostel dus, wel de Cubaanse versie van het bekende ‘bed-and-breakfast’ concept. In Cuba hebben ze het dan over ‘Casas Particulares’, overnachten bij particulieren. Verwacht geen luxe, maar wel een bijzondere ervaring, want hoe leer je het land nu beter kennen dan via het directe contact met de lokale bevolking. 

Daarmee heb je overigens gelijk de beste optie om te overnachten te pakken. Hotels zijn er namelijk wel, maar niet in grote getalen. Bovendien, de hotels die er zijn, blinken niet echt uit in servicegerichtheid. Alles moet hier nog ontwikkeld worden. Wil je dus echt een luxe vakantie in een vijfsterren resort met alle mogelijke luxe, wacht dan nog een paar jaar.

cuba-bezoeken-travesol

Lees ook: Dit zijn de 10 meest Instagramwaardige spots op aarde!

Transport op Cuba

Een van de zaken waar je als toerist direct mee te maken krijgt op je vakantiebestemming is het lokale transport. In Cuba is dat al niet veel anders, je wilt je immers goed kunnen verplaatsen en als het even kan ook nog een beetje comfortabel. In Cuba heb je dan al gauw te maken met de zogenaamde colectivos. Het is de meest primitieve vorm van openbaar vervoer, gewoon met personenwagens. 

Zie het als een Uber die je verplicht met meerderen deelt. Deze auto’s zie je vooral opgesteld bij busstations en ze zullen altijd wachten tot ze vol zijn. Met een beetje pech moet je dus wachten tot er voldoende medepassagiers zijn. Ook dat heeft zijn charme, bovendien is het ideaal als transportmiddel voor kleinere afstanden, bijvoorbeeld in de steden. Voor de grotere afstanden wordt veelal gebruik gemaakt van touringcars van Viazul. Ook hier geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is, boek dus een rit met een touringcar online om verrassingen te voorkomen.

cubaanse-auto-travesol

Lees ook: 10 redenen om een backpackreis te maken in 2019!

Een auto huren op het eiland

Mocht je nu echt geen trek hebben om van alles van te voren te moeten regelen om een aangename vakantie in Cuba te vieren, dan ben je wellicht geneigd om een auto te huren. Goed idee, het land is uitermate geschikt om op eigen houtje te gaan verkennen. Met de auto is dat dus ideaal. Klein probleem: het huren van een auto is een avontuur op zich. Zeker als je geen Spaans spreekt, of de taal onvoldoende machtig bent is het niet aan te raden. Daarnaast is de kwaliteit van het wegennetwerk, op zijn zachtst gezegd, uitdagend. Nog een goede motivatie om geen auto te huren: een huurauto heeft een rood kenteken waardoor je direct herkenbaar bent als tourist. Dat is niet altijd een voordeel.

De Cubaanse munteenheid

Naast de accommodatie en het transport is er nog een niet onbelangrijk aspect: geldzaken. Het beste advies is om ervoor te zorgen dat je voldoende contant geld bij je hebt. Uiteraard zijn er geldautomaten in Cuba, de ervaring leert echter dat die niet altijd goed werken. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er gebruik wordt gemaakt van twee geldsystemen. Dit zijn de CUC en de CUP. Laatst genoemde zijn de pesos waar de Cubanen mee betalen. Als tourist heb je hier niks aan, let dus goed op wat je terugkrijgt als wisselgeld.

cuba-cultuur-travesol

Veiligheid op Cuba

Net als voor veel ‘nieuwe’ vakantielanden geldt voor Cuba ook dat het last heeft van het imago ‘onveilig’ te zijn. Dit is redelijk subjectief. Cubanen zijn van nature vriendelijk en gastvrij en zullen toeristen hartelijk verwelkomen in hun land. In veel gevallen heb je het stukje veiligheid zelf in de hand. Beperk je het verblijf tot de typische toeristische gebieden, dan is Cuba superveilig. Ga je echter de minder ontwikkelde gebieden bezoeken zoals El Fanguito in Havana, een echte krottenwijk, om daar met je iPhone Xs Max foto’s te nemen dan is dat toch wel een beetje vragen om problemen. Net als het bezoeken van een lokale bar in een buitenwijk van Havana na 12 uur ‘s nachts. Gebruik het gezonde verstand en je beleeft in Cuba een topvakantie.

Ben jij weleens naar Cuba geweest? Zo ja, wat vond je er van? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Zeen Social Icons