Het blijft een uitdaging om met een beperkt budget een gedenkwaardige vakantie te organiseren. De vraag is dan ook waar je op gaat bezuinigen. In veel gevallen is dat de accommodatie. Alternatieve vormen van overnachten worden gevonden op websites als Airbnb, maar ook couchsurfen wint aan populariteit. Gewoon bij een vreemde op de bank crashen voor een paar euro. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen.
Couchsurfen: waar moet je op letten?
Voor veel jonge reizigers met een beperkt budget kan couchsurfen behoorlijk aantrekkelijk lijken. Het idee zelf is vrij eenvoudig, je verblijft tijdens je reis zoveel mogelijk bij ‘locals’. Op die manier is je vakantie lekker duurzaam en je doet de meest authentieke indrukken op. Aan de andere kant laat je andere ook bij jou overnachten. Dat klinkt ideaal, maar wees goed voorbereid zodat je exact weet wat je kunt verwachten.
Lees ook: Low-budget accomodaties vinden doe je zo: 6 tips!
Check de reviews
Een van de grootste nadelen is het feit dat je zelden tot nooit weet wie je over de vloer krijgt. Uiteraard werkt dat ook de andere kant op: je weet ook niet bij wie je zult verblijven als je zelf op reis gaat. Kies je dus voor de optie van couchsurfen, let dan goed op het aantal reviews van een aanbieder of een gast. Ook al zegt dit niet alles, vaak is het hebben van een aantal goede reviews een goede indicatie voor een prettige ervaring.
Het onbekende is ook een voordeel
Het feit dat je niet weet waar je verblijft, of wie er blijft overnachten kan ook een voordeel zijn. Je maakt kennis met een geheel nieuwe levensstijl en cultuur. Er is geen betere manier om de beste gerechten, attracties en hangouts te ontdekken dan via het couchsurfen. Ook dat werkt beide kanten op. Je kunt je gast alle bijzondere plekjes van jouw stad laten zien en als je zelf gaat couchsurfen, ontdek je ongetwijfeld delen van de stad waar je verblijft die je anders nooit zou zien. Niet zelden ontstaan er op die manier vriendschappen die een leven lang kunnen duren.
Lees ook: Duurzaam reizen: 4 tips om je zonvakantie milieuvriendelijk te maken!
Communiceren
Zoals Johan Cruyff het ooit verwoordde: elk voordeel heb zijn nadeel: wat jij als veilig beschouwd, hoeft een gastheer of gast niet als veilig te zien. Dat geldt ook voor een stuk ontspanning tijdens het verblijf. Het toverwoord in die situaties is altijd communicatie. Probeer nog voor je aankomt op je bestemming aan te geven wat je verwacht. Dat hoeft niet op een dwingende manier te gebeuren. Je kunt gewoon informeren naar de aanwezigheid van gezellige eettentjes of cafés in de buurt. Ook als je iemand ontvangt kun je summier informeren op hij of zij behoefte heeft aan informatie over de omgeving. Op die manier krijg je al een goed beeld van je gast of gastheer en is de kans op een positieve ervaring bijzonder groot.
Veiligheid voor alles
Couchsurfen is niet voor iedereen de ideale manier van reizen, maar het is zeker een uitvoerbare optie voor veel reizigers die graag het budget in de gaten willen houden. Weeg de voor- en nadelen af voordat je een beslissing neemt en stel je eigen veiligheid altijd voorop.
Wat zijn jou ervaringen met couchsurfen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!